Τοπικά Τυριά Τήνου

Τυροκομικά Είδη, για το καθημερινό αλλά και το γιορταστικό τραπέζι, χειροποίητα και πεντανόστιμα!
Ανάλατη
Στο γάλα που προορίζεται για τυρί, προστίθεται πυτιά τυριού, ανακατεύεται και παραμένει για μία μέρα. Κατόπιν εγκλωβίζεται μέσα σε ύφασμα και πιέζεται για αρκετό καιρό μέχρι να βγει όλο το τυρόγαλο και να στεγνώσει (πετρώσει).

Βολάκια
Πρόκειται για αλεσμένη «ανάλατη», η οποία αλατίζεται, πλάθεται σε μικρές μπάλες και παραμένει για μερικές μέρες σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο μέσα σε τουλπάνι.

Μαλαθούνια
Γίνονται όπως τα Βολάκια, αλλά αντί να μπουν σε τουλπάνια, μπαίνουν σε ειδικά καλάθια για να στεγνώσουν. Το εξωτερικό χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, είναι ότι παίρνουν το σχέδιο του καλαθιού.

Κοπανιστή
Πρόκειται για πηχτό τυρί που αλοίφεται και έχει πολύ πικάντικη γεύση. Γίνεται από μυζήθρα η οποία τοποθετείται σε πήλινο δοχείο και ζυμώνεται με αλάτι. Περιοδικά επαναλαμβάνεται η διαδικασία του ζυμώματος τρεις φορές. Την τελευταία φορά η μυζήθρα «πατώνεται» πολύ καλά στο δοχείο, για να μην παίρνει αέρα, και στο στόμιο του δοχείου τοποθετείται ένα πανί ποτισμένο στο ξύδι. Το περιεχόμενο είναι έτοιμο μετά από δέκα μέρες.

Γραβιέρα Τήνου
Πρόκειται για ένα σχετικά μοντέρνο τυρί του νησιού, με τις γνωστές χαρακτηριστικές γευστικές ιδιότητες, αλλά φτιαγμένο με το μοναδικό καθαρό Τηνιακό γάλα.

από www.isternia.net
25.04.08