Πίτες, χόρτα κι ένα παζάρι αλλιώτικο

Βασιλόπιτα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου

Βασιλόπιτα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου

Η χτεσινή συνάντηση της Λέσχης στο κυριακάτικο στέκι μας ήταν από κάθε άποψη εξαιρετική. Μέσα σε χαρούμενη ατμόσφαιρα κόψαμε βασιλόπιττα, που ήταν ευγενική προσφορά του Νίκου Κουκιάσα (Casa Dolce) τον οποίο και ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά.

Το κόψιμο της πίττας από τον Γιώργο Ριζόπουλο

Το κόψιμο της πίττας από τον Γιώργο Ριζόπουλο

Ένα εξαιρετικό Vinsanto του 1998 προσφορά της Βίκυ Σταυράκη συμπλήρωσε την απόλαυση. Το φλουρί έτυχε στον αγαπητό μας οικοδεσπότη Γιώργο Σταμούλη στον οποίο ευχόμαστε οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματικές επιτυχίες. Γευτήκαμε χορτόπιττα και λαρδί με προβάσια από την Βούλα Ξυδάκη, ήπιαμε τσίπουρο κέρασμα της Κατερίνας Μαντά, πίττα γλυκιάς κολοκύθας και τέλος σπιτική λεμονάδα φτιαγμένη από τον Γιώργο Ριζόπουλο. Εκπληκτικά ήταν τα «ισλί» που έφτιαξε ειδικά για την περίσταση η Δήμητρα Νάζου.

"ισλι" μικρασιάτικα της Δήμητρας Νάζου

«ισλι» μικρασιάτικα της Δήμητρας Νάζου

Τα «ισλί» είναι μικρά γλυκάκια από την πλούσια παρακαταθήκη της Μικράς Ασίας με τη συνταγή του πατέρα της Μάνθου Σικινιώτη που εξωτερικά έχει όψη μελομακάρονου κι εσωτερικά είναι γεμιστό με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά σαν του μπακλαβα)

Για χόρτα με την Γεωργία Μασάκη

Πιθανότατα την Τρίτη το πρωί, καιρού επιτρέποντος, πάμε μια βόλτα με οδηγό την Γεωργία Μασάκη για να μαζέψουμε και κυρίως να καταγράψουμε άγρια χόρτα από τη χλωρίδα του νησιού. Είναι μια καλή ευκαιρία η δεύτερη αυτή εξόρμησή μας στην εξοχή και καλό είναι να είμαστε σε επαφή οι ενδιαφερόμενοι. Όσοι και όσες θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή ή σε μελλοντικές τροφοσυλλεκτικές δράσεις, δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν με τον Γιώργο Ριζόπουλο στο e-mail: grgreece@gmail.com και στο τηλέφωνο 6942934727 και τον Δημήτρη Ρουσουνέλο 6944393323  scala@otenet.gr

Η κρεμμυδόπιτα βήμα-βήμα

Στο πλαίσιο αφιερώματος στις πίττες,  την Τετάρτη το απόγευμα στις 17.00 στο καφέ «Μπάρκο» θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τα μυστικά της κρεμμυδόπιτας από την κυρία Όλγα Μάρκαρη. Η κρεμμυδόπιτα, είτε με λαρδί είτε χωρίς λαρδί, είτε με πιο πολύ τυρί, είτε με πιο πολλά χόρτα, είναι η παραδοσιακή πίτα της Μυκόνου. Η κάθε νοικοκυρά φτιάχνει τη δικιά της κι άλλοτε διαφέρει στο φύλλο, άλλοτε στη γέμιση. Τα βασικά συστατικά πάντως είναι: φύλλο κάτω, φύλλο πάνω, τυροβολιά, άνηθο, κρεμμύδι φρέσκο και κρεμμύδι ξερό, αβγά, αλάτι και πιπέρι. Την Τετάρτη η Όλγα υποσχέθηκε να μας φτιάξει μια απλή παρασκευή στην οποία κατέληξε ύστερα από εμπειρία χρώνων.
Είναι το πρώτο μας ανοικτό μάθημα και χαιρόμαστε που αρχίζουμε με μια τόσο σημαντική μυκονιάτικη συνταγή. Αφορά όσους δεν γνωρίζουν, αλλά και όσους γνωρίζουν. Αφορά επίσης και τους ανθρώπους της εστίασης που θα έχουν την ευκαιρία να βάλουν στη δουλειά τους κάτι από την ψυχή της Μυκονιάτισσας μαγείρισσας.

 Παζάρι βρώσιμων προϊόντων
(και ανταλλακτικό!)

Μερικοί από τους παρευρισκόμενους, οικιακοί παρασκευαστές τροφίμων και ποτών, και τροφοσυλλέκτες είχαν την ιδέα να συναντηθούν το Σάββατο από τις 11 το πρωί με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και προϊόντων. Ευπρόσδεκτοιστη συνάντηση είναι όχι μόνο όσοι παράγουν και θέλουν να ανταλλάξουν προϊόντα οικιακής οικονομίας, αλλά και όσοι θέλουν να προμηθευτούν ή και να μάθουν πως θα φτιάξουν πράγματα οι ίδιοι στο σπίτι. Ένα παζάρι ιδεών και προϊόντων που αφορά όλους μας και θα φιλοξενηθεί σε χώρο της πανσιόν της Βούλας Ξυδάκη στον Άι Γιάννη τον Διακόφτη (απέναντι από το ξενοδοχείο «Μανούλας») Η Λέσχη Γαστρονομίας το Σάββατο από τις 11.00 θα είναι εκεί.

από την Κυριακάτικη συνάντηση για καφέ
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Κυριακάτικο στέκι. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.