Χόρτα και Χορτόπιτα, επισκέψεις και …ταξίδια

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτο κυριακάτικο στέκι μας χτες Κυριακή 03.02.13 είχαμε μια ακόμα ευχάριστη συνάντηση. Η παρέα διευρύνεται και ανανεώνεται κι αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί δημιουργείται μια δυναμική η οποία δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει σε ωραία αποτελέσματα και δραστηριότητες. Κεράσματα ήρθαν ποικίλα. Από τα περιβόητα «ισλί» της Δήμητρας Νάζου, στη νοστιμότατη λακέρδα του Γιάννη Δακτυλίδη.
Ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, που ήρθε στη συνάντηση κατευθείαν από το κλάδεμα στο αμπέλι, μας μοίρασε κολορίζια από αγριοτριανταφυλλιές, για να μπαίνουμε σιγά-σιγά στο νόημα ότι ένα βάζο γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο είναι ωραίο, αλλά είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον και τελικά ωραιότερο όταν φτιάχνεις το δικό σου και μάλιστα φροντίζοντας την δική σου τριανταφυλλιά.

Προγραμματισμός επόμενων μαγειρεμάτων. Σε μελλοντική συνάντηση ο σεφ Ανδρέας Καρακάνης υποσχέθηκε να μας μιλήσει για θέματα συντήρησης και κονσερβοποίησης τροφίμων, η Γεωργία Μασάκη παρασκευή τραχανά, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος ψήσιμο στα κλήματα για το αρνί του Πάσχα και επίσης φιλετάρισμα και πάστωμα λακέρδας.
Προγραμματίζουμε επισκέψεις γνωριμίας με μονάδες του νησιού όπως το Τυροκομείο στο Παλιόκαστρο και του Ντίνου Ζουγανέλη στην πλατεία Άνω Μεράς, τον φούρνο του Γιώρα, κάποιους κήπους ερασιτεχνικούς κι επαγγελματικούς, κάποιο θερμοκήπιο κ.α για να έχουμε μια καλύτερη επαφή και γνώση με τις πηγές της τροφής μας. Ευελπιστούμε εκτός από τις βόλτες εντός νησιού να μπορέσουμε να κάνουμε και κάποια γαστρονομικού ενδιαφέροντος ταξίδια στα γύρω νησιά και γιατί όχι και ακόμα μακρύτερα.

Έτοιμα, δεματιασμένα κατά μέγεθος τα φρεσκοκλαδεμένα κλήματα. Στόχος να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον της συλλογικής μας μνήμης. Να θυμηθούμε ότι παράδοση δεν είναι στα νησιά ο οβελίας στη σούβλα. Στη μυκονιάτικη παράδοση είναι το αρνί στα κλήματα.

Έτοιμα, δεματιασμένα κατά μέγεθος τα φρεσκοκλαδεμένα κλήματα. Στόχος να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον της συλλογικής μας μνήμης. Να θυμηθούμε ότι παράδοση δεν είναι στα νησιά ο οβελίας στη σούβλα. Στη μυκονιάτικη παράδοση είναι το αρνί στα κλήματα.

Το Σάββατο 02.02.13 στο μικρό παζάρι προϊόντων (αν και μικρή η συμμετοχή) είχαμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε πατάτες βιολογικές και κρεμμυδάκια φρέσκα, ραδίκια του φρυʼάνου, αποξηραμένα μυρωδικά και βότανα. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γ ια το πώς μπορούμε να οργανωθούμε καλύτερα. Εκφράστηκε η άποψη ότι κάποια στιγμή οι παραγωγοί διαφόρων προϊόντων πρέπει να διερευνήσουν την πιθανότητα σύστασης εταιρίας ή συνεταιρισμού, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη οργάνωση της παραγωγής, με σωστή και επαγγελματική μεταποίηση και τυποποίηση για να επιτευχθεί με άλλη δυναμική η διάθεση των προϊόντων.

Την Τρίτη 05.02.13 ώρα 10.00΄ το πρωί, με οδηγό την Γεωργία Μασάκη πάμε μια αναγνωριστική βόλτα για να έρθουμε σε επαφή με κάποια ακόμα χόρτα της άγριας μυκονιάτικης χλωρίδας. Η βόλτα για χόρτα θα επαναληφθεί κάποιο απόγευμα και θα ενημερώσουμε σχετικά.
Οι δράσεις στην ύπαιθρο είναι πάντα υπό την αίρεση του καιρού.

Φτιάχνουμε Χορτόπιτα. Την ερχόμενη Τετάρτη 06.02.13 στις 05:00΄ το απόγευμα στο καφέ «Μπάρκο» όπως έχουμε προαναγγείλει, η Μαρία Πολυκανδριώτη θα φτιάξει για μας μια πίτα με άγρια χόρτα που έχουμε πολλά αυτή την περίοδο στο νησί. Οι χορτόπιτες είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες πίτες και ειδικά όταν έχουμε την δυνατότητα να τις εμπλουτίσουμε με άγρια χόρτα, το αποτέλεσμα κάθε φορά προσφέρουν μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι σημαντικό να έχουμε χόρτα μυρωδάτα όπως καυκαλήθρες, περουνήθρες, μυρώνια και χόρτα βάσης όπως οι κουσουνάδες (το χόρτο που κάνει τις παπαρούνες), ζοχοί, λάπαθα κ.ά. Οι συναντήσεις της Τετάρτης και τα μαγειρέματα πιστεύουμε ότι μας αφορούν όλους, είτε τα γνωρίζουμε, είτε όχι. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μάθουμε κάτι καινούργιο, να πάρουμε ή να δώσουμε μια χρήσιμη πληροφορία.

τραπεζάκια έξω-Κυριακή μεσημέρι με τους φίλους της Λέσχης

Τραπεζάκια έξω-Κυριακή μεσημέρι με τους φίλους της Λέσχης

Επαναλαμβάνουμε ότι όλες οι συναντήσεις της Λέσχης Γαστρονομίας είναι ανοικτές για όλους και βέβαια με χαρά θα εντάξουμε στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων νέες ιδέες και θέματα τα οποία προτείνονται.
Καλό μήνα!

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Κυριακάτικο στέκι. Ετικέτες: , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.