Για χόρτα με τη Γεωργία Μασάκη, μια τροφοσυλλέκτρια με άποψη και γνώσεις!

Ήταν μια ωραία βόλτα η σημερινή στη Μαού της Άνω Μεράς.
Με οδηγό τη Γεωργία Μασάκη, καθώς ήταν από μέρες προγραμματισμένο, γνωρίσαμε μερικά ακόμα χόρτα και βότανα από την άγρια χλωρίδα της Μυκόνου.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η Γεωργία υπήρξε για όλους μας μια αποκάλυψη, όχι μόνο για τις γνώσεις της, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη διαδικασία της συλλογής των χόρτων. Εκείνο που κρατήσαμε είναι ότι από τη φύση παίρνουμε μόνο αυτό που χρειαζόμαστε και φροντίζουμε να μην υπερβάλουμε. Μάλιστα για να βρίσκουμε τα χόρτα κάθε χρόνο μπορούμε αντί να τα κόβουμε από τη ρίζα, κάποια που είναι πιο σπάνια να τα κόβουμε φύλλο-φύλλο. Έτσι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, θα φτάσουν στην άνθιση, θα δέσουν καρπό και θα σποριάσουν ώστε ο κύκλος να συνεχιστεί. Το ξερίζωμα του χόρτου σπάει τον κύκλο της ζωής του. Έτσι αν σε ένα κτήμα έχουμε για παράδειγμα 10 ρίζες καυκαλήθρα και πάρουμε και τις 10, τον επόμενο χρόνο δεν θα έχουμε καμία. Τόσο απλό!

Αγγόγλωσσος

Αγγόγλωσσος

Με την Γεωργία γνωρίσαμε και κάποια χόρτα που δεν συνηθίζουμε να τρώμε στο νησί, τα οποία όμως έχουν το ενδιαφέρον τους.

Κάλφα ή σκάλφα

Κάλφα ή σκάλφα

Ήταν άριστα οργανωμένη, είχε φέρει τις σημειώσεις της και είχε κάνει προεργασία φροντίζοντας έτσι να διευκολύνει την πρώτη επαφή-γνωριμία μας με συγκεκριμένα χόρτα τα οποία είχε ήδη κόψει πρωί-πρωί.

Καλάθια, μαχαίρια, σημειώσεις... χόρτα και βότανα.

Καλάθια, μαχαίρια, σημειώσεις… χόρτα και βότανα.

Αποκορύφωμα της καλής της προεργασίας και οργάνωσης, η από την προηγούμενη μέρα τοποθέτηση σημαδιών στη διαδρομή για να βρίσκουμε πιο εύκολα όλα όσα είχε εντοπίσει και τα οποία θεωρούσε ότι πρέπει να γνωρίσουμε.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Όλα όσα γνωρίσαμε και σε αυτή την βόλτα, φωτογραφήθηκαν, με σκοπό να ταυτοποιηθούν.

πεντάνευρο

πεντάνευρο

Στο άμεσο μέλλον, με τις τοπικές και τις επιστημονικές τους ονομασίες, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας (βλ υποσελίδα: http://www.mykonosgastronomia.gr/?page_id=423 )

μυρώνι
Κατά τη σημερινή μας αναγνωριστική τροφοσυλλεκτική βόλτα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από πρώτο χέρι την εμπειρία φίλης που πριν από δυο μήνες είχε την ατυχία να την δαγκώσει φίδι κατά τη διάρκεια που μάζευε χόρτα. Ήταν μια συγκλονιστική περιγραφή από πρώτο χέρι. Λόγω του ότι μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ένα πρόβλημα που αφορά πρώτες βοήθειες, θα φροντίσουμε σε προσεχή μας συνάντηση να έχουμε κοντά μας και γιατρό και την παθούσα, ώστε να έχουμε μια αντίληψη και να αντιδράσουμε σωστά αν ω μη γένοιτο μας συμβεί ανάλογο περιστατικό.

Μαζί με τον φωτογράφο φτιάχνουμε και ποδοσφαιρική εντεκάδα!

Μαζί με τον φωτογράφο φτιάχνουμε και ποδοσφαιρική εντεκάδα!

Όταν ολοκληρώσαμε τη βόλτα μας πήγαμε στην πλατεία Άνω Μεράς για ένα ουζάκι στου Μιχαλη Φλώρου (Βαρδάρης) ο οποίος με ιδιαίτερη χαρά έμαθε για τις δραστηριότητές μας και πρότεινε να φιλοξενήσει κάποια από τις επόμενες εκδηλώσεις της Λέσχης μας.

Υπενθυμίζουμε τη σημερινή (Τετάρτη 06.02.13) συνάντηση στις 5.00 μμ στο καφέ Μπάρκο, όπου η κυρία Μαρία Πολυκανδριώτη από την Άνω Μερά θα φτιάξει μια χορτόπιτα με συνδυασμό άγριων χόρτων.

Κατηγορίες: Τροφοσυλλογές. Ετικέτες: , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.