Η «Στριφτή Χορτόπιτα» της Βάσως και άλλες συγκινήσεις

Η Βάσω Χαρχαντή φτιάχνει στριφτή χορτόπιτα για τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

Η Βάσω Χαρχαντή φτιάχνει στριφτή χορτόπιτα για τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

Απολαυστική και ευφραντική η χτεσινή συνάντηση της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου από τον συνεχιζόμενο «Κύκλο της Πίτας». Η Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στο καφέ Μπάρκο τρίτη τακτική συνάντηση αφιερωμένη στις παραδοσιακές πίττες, ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά. Καταλάβαμε καλά ότι ο σπόρος που έσπειρε η λέσχη πέφτει σε γόνιμο έδαφος. Η συντροφιά μας κάθε φορά ανανεώνεται, διευρύνεται, γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Συμπολίτες μας έρχονται με διάθεση να ακούσουν, να μάθουν, αλλά το κυριότερο να προσφέρουν την δική τους γνώση, να την προσθέσουν στο κεφάλαιο που σχηματίζεται. Αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο της γαστρονομίας μας, είναι πλέον στην πρώτη γραμμή ενδιαφερόντων όχι μόνο στο νησί, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η Στριφτή χορτόπιτα της Βάσως έτοιμη για τον φούρνο

Η Στριφτή χορτόπιτα της Βάσως έτοιμη για τον φούρνο

Στο κεφάλαιο «Κύκλος της Πίτας» που κάθε Τετάρτη αναπτύσσεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώπιόν μας, περάσαμε από την κρεμυδόπιτα της Όλγας Μάρκαρη, στην χορτοτυρόπιτα της Μαρίας Πολυκανδριώτη. Χτες είχαμε την χαρά να διευρύνουμε τη γνώση μας για τις πίτες, κοινωνώντας και απολαμβάνοντας την επιδεξιότητα στο άνοιγμα του φύλλου από την Βάσω Χαρχαντή. Η Βάσω είναι 38 χρόνια στην Μύκονο, ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία του νησιού. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Χαρχαντή κι έχει δύο παιδιά. Στενά δεμένη με τον τόπο καταγωγή της τον Λογγά του νομού Τρικάλων, ένα ορεινό χωριό κοντά στην Καλαμπάκα. Έχει μνήμες ισχυρές από τα νεανικά της χρόνια, πάντα ψάχνει αναφορές και όταν μαζεύει χόρτα για τις πίτες στην Μύκονο με ένα μαγικό τρόπο της αποκαλύπτεται ότι εν πολλοίς είναι τα ίδια με αυτά που μάζευε όταν ήταν παιδί. Έτσι όταν τα επιδέξια χέρια της ανοίγουν ένα αραχνοΰφαντο φύλλο και όταν κάνει τις πίτες στριφτές με τον τρόπο της ιδιαίτερης πατρίδας της, μπολιάζει τον γαστρονομικό πολιτισμό της Μυκόνου με τις μνήμες της.

Η Βάσω Γ. Χαρχαντή, από τον Λογγά Τρικάλων, 38 χρόνια κατ' επιλογήν Μυκονιάτισσα, πρόσφερε συγκινητικές στιγμές στην παρέα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου

Η Βάσω Γ. Χαρχαντή, από τον Λογγά Τρικάλων, 38 χρόνια κατ’ επιλογήν Μυκονιάτισσα, πρόσφερε συγκινητικές στιγμές στην παρέα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου

Η Βάσω Χαρχαντή διαχειρίζεται τα υλικά όπως κάθε καλή νοικοκυρά. Ακολουθεί τους βασικούς κανόνες, αλλά προσαρμόζει τις συνταγές σε ότι η μητέρα φύση προσφέρει. Οι μεζούρες είναι «με το μάτι» και επικρατεί η το χάρισμα που πάει από γενιά σε γενιά …η αίσθηση του μέτρου και της ισορροπίας των γεύσεων. Όταν μαζεύει χόρτα, ακολουθεί την συμβουλή της μητέρας της: «Να μαζεύεις όσα δοκιμάζεις και είναι γλυκά». Έτσι μ’ αυτή τη γλύκα και μ’ αυτή την τρυφερότητα να επικρατεί στην ατμόσφαιρα του γεμάτου καφενείου, απολαύσαμε από την αρχή μέχρι το τέλος -επί τρίωρο σχεδόν- τη Βάσω να ανοίγει το ένα φύλλο μετά το άλλο, να στήνει διαφόρων ειδών πίτες και να καθοδηγεί όσους ήθελαν να δοκιμάσουν να ανοίξουν το δικό τους.

Στριφτή χορτόπιτα από τη Βάσω Χαρχαντή

Στριφτή χορτόπιτα από τη Βάσω Χαρχαντή

Να είναι πάντα καλά η Βάσω Χαρχαντή, να χαίρεται την οικογένειά της. Με χαρά και ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη δεχτήκαμε όσα με περίσσευμα ψυχής μοιράστηκε μαζί μας.
Για τη συνέχεια του αφιερώματος στις πίτες έχουμε τη χαρά την επόμενη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου να κάνουμε ακόμα ένα πέρασμα από την παραδοσιακή μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα. Μαζί μας στο καφέ «Μπάρκο» θα είναι η Μαρίκα, σύζυγος Κυριάκου Σαντοριναίου, από το ξενοδοχείο «Ερμής». Θα μας φτιάξει με τον δικό της μοναδικό τρόπο, στηριγμένο στην παράδοση, την πιο νόστιμη εκδοχή μυκονιάτικης πίτας, που μάλιστα για πολλούς θεωρείται μια από τις πιο ιδιαίτερες και γευστικά ενδιαφέρουσες: Κρεμμυδόπιτα με λαρδί!

 ~

Από την μεθεπόμενη Τετάρτη περνάμε σε πιο γλυκές εκδοχές πίτας. Θα απολαύσουμε μια σειρά από παρασκευές όπως: Μελόπιτα, τσιμπητά, ραβιόλια κ.ά

Τον Μάρτιο θα παρακολουθήσουμε έναν νέο κύκλο με υπέρτιτλο «Με αλεύρι και Νερό», όπου θα έχουμε μια επαφή με τα παραδοσιακά ζυμαρικά, τις πάστες της Ιταλίας, του Πόντου και ίσως άλλων περιοχών για να περάσουμε στην παρασκευή τραχανά, διαφόρων ειδών ψωμιού και άλλων παρασκευασμάτων.

 ~

Ευχαριστούμε όλους και όλες που προσφέρονται να μοιραστούν μαζί μας την γνώση τους. Στόχος και επιθυμία μας είναι το ταξίδι αυτό που ξεκινήσαμε να συνεχίσει κι ο καθένας σ’ αυτό το γευστικό μπάρκο να συνεισφέρει ό,τι καλύτερο έχει στο μαγειρικό ταξιδιωτικό του φυλλάδιο.
Ευχαριστούμε τη Ρόδω Μητροπία για την τραχανόπιτα που μας έφερε για κολατσιό, τη Γεωργία Μασάκη για τα 2 καλάθια με άγρια χόρτα που μας έφερε για να έχουμε μια άμεση επαφή με το ουσιαστικό περιεχόμενο της τροφής μας. Να ‘στε όλοι και όλες καλά!

 ~

Η προσπάθεια της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, ξεκινώντας αργά αλλά σταθερά και με στοιχειώδη συντονισμό στοχεύει σε μια διαρκή και πάντα ανοικτή συνάντηση όλων μας όσων βρισκόμαστε σ’ αυτό τον τόπο. Είτε είμαστε με ρίζες, είτε κατ’ επιλογήν Μυκονιάτες, είτε απλοί περαστικοί επισκέπτες.

Κάποια στιγμή, η έτσι από τα κάτω προσπάθεια που ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό, αυτή η ενδιαφέρουσα στροφή στην γαστρονομία σε δύσκολους μάλιστα καιρούς, σίγουρα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί. Είναι καιρός να «συναντηθούν» οι επαγγελματίες της διαμονής και της εστίασης, με όσους παράγουν προϊόντα και με όσους αποτελούν τα κύτταρα του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Στις συναντήσεις μας μετέχουν εστιάτορες, μάγειρες, ξενοδόχοι σε στενή επαφή με τον πυρήνα της γαστρονομίας μας. Αυτή η επαφή μπορεί και πρέπει να δώσει ένα άλλο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, ένα μοντέλο που θα βασίζεται στις μυκονιάτικες, στις κυκλαδίτικες δυνάμεις, στον πολιτισμό του Αιγαίου που είναι εκ των ων ουκ άνευ κομμάτι του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού.

Ραντεβού:

– την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου μετά τις 12, στο στέκι μας για καφέ και ουζάκι. Το καφέ Μπάρκο στο Παλιό Λιμάνι συνεχίζει και αυτόν τον μήνα να προσφέρει φιλόξενη στέγη στις γευστικές ανησυχίες μας.

– την ερχόμενη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 5 μμ όπως είπαμε παραπάνω για Κρεμμυδόπιτα με Λαρδί.
LGM-logo-profinal s

Κατηγορίες: Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.