Μια πίτα αμαρτωλή: μια κρεμμυδόπιτα με λαρδί

Την Τετάρτη το βράδυ η Λέσχη Γαστρονομίας έκλεισε (για φέτος) το κεφάλαιο «πίτες αλμυρές» με μια εξαιρετική παρουσίαση της παραδοσιακής πίτας της Μυκόνου της «Κρεμμυδόπιτας με λαρδί».

Κρεμμυδόπιτα με λαρδί-παραδοσιακή πίτα Μυκόνου

Κρεμμυδόπιτα με λαρδί-παραδοσιακή πίτα Μυκόνου

Ήταν η 4η κατά σειρά εκδήλωση με μαγειρέματα στο φιλόξενο στέκι του καφέ Μπάρκο. Ο κύκλος «Πίτες» θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη με τσιμπητά και μελόπιτα. Χαιρόμαστε που σιγά-σιγά δημιουργείται μια καλή παρέα που παρακολουθεί και μοιράζεται μαζί μας βήμα-βήμα τα όσα ενδιαφέροντα συντελούνται ενώπιόν μας,  πλουταίνοντας τις γνώσεις μας και νοστιμίζοντας τις Τετάρτες μας.
Ήταν η σειρά της Μαρίκας Σαντοριναίου (του Κυριάκου από το ξενοδοχείο Ερμής) να έρθει κοντά μας, πρόθυμη και με όσο πιο απλό τρόπο να μας δείξει τη διαδικασία παρασκευής της κρεμμυδόπιτας.

Η Μαρίκα Σαντοριναίου φτιάχνει κρεμμυδόπιτα για τη Λέσχη Γαστρονομίας

Η Μαρίκα Σαντοριναίου φτιάχνει κρεμμυδόπιτα για τη Λέσχη Γαστρονομίας

Η Μαρίκα δεν μας έφτιαξε απλά μια πίτα, μας απήγγειλε ένα γευστικότατο ποίημα με τυροβολιά, κρεμμυδάκια, άνηθο, λαρδί… Την ευχαριστούμε από καρδιάς!
Για πολλούς από τους παρευρισκόμενους ήταν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το λαρδί άλλωστε είναι χαρακτηριστικό υλικό μιας άλλης εποχής.

Δημήτρης Ρουσουνέλος και Μαρίκα Σαντοριναίου παρασύρουν λόγω και έργω τα μέλη της Λέσχης στην "αμαρτωλή" γοητεία της κρεμμυδόπιτας με λαρδί

Δημήτρης Ρουσουνέλος και Μαρίκα Σαντοριναίου παρασύρουν λόγω και έργω τα μέλη της Λέσχης στην «αμαρτωλή» γοητεία της κρεμμυδόπιτας με λαρδί

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Δημήτρης Ρουσουνέλος ανέφερε μεταξύ των άλλων, ότι:

Το λαρδί υπήρξε βασικό προϊόν από την διαδικασία του χοιροσφαγιού. Για τη συντήρησή του χρησιμοποιείται το αλάτι, προϊόν κάποτε σε αφθονία στο νησί. Μετά το πάστωμα συντηρείται μέσα σε άρμη για όλο τον χρόνο. Στην κρεμμυδόπιτα το λαρδί προσδίδει μια πρόσθετη νοστιμιά, την οποία χρειάζεται η «ζωηρή» τυροβολιά και δένει όμορφα με το κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Η συγκεκριμένη κρεμμυδόπιτα συνήθως είναι «ψωμένια» δηλαδή παχύφυλλη, για να δοθεί το περιθώριο στο λαρδί να ψηθεί καλά χωρίς να καεί εξωτερικά το φύλλο. Δεδομένου ότι οι διατροφικές μας συνήθειες και ανάγκες έχουν αλλάξει, το λαρδί πλέον το χρησιμοποιούμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Αν το μέτρο χαρακτηρίζει γενικότερα τη διατροφή μας, η απόλαυση ενός κομματιού πίτας δεν πρόκειται να μας βγάλει έξω από τη δίαιτά μας.

Η γέμιση της πίτας

Η γέμιση της πίτας

Η κρεμμυδόπιτα της Μαρίκας ευωδιαστή και γευστική, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι για την μαγειρική, για όλους τους φίλους της λέσχης, κυριολεκτικά μας γοήτευσε. Γι αυτό εξάλλου και στο τέλος θερμά και ολόψυχα χειροκροτήθηκε απ’ όλους μας. Την ευχαριστούμε γιατί μας έδωσε ένα κομμάτι από την ψυχή της.

Η καλλιτέχνης και το έργο της!

Η καλλιτέχνης και το έργο της!

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους και τις φίλες που μοιράστηκαν μαζί μας τα καλούδια τους. Ιδιαίτερα την Ελένη Γαρυφάλλου (τυληχτό γαλακτομπούρεκο), Βούλα Ξυδάκη (χορτόπιτα), τη θεια Ζαμπέτα από την Άνω Μερά (κρεμμυδόπιτα με λαρδί), τη Μαρία Πολυκανδριώτη (χόρτα, λεμόνια και κιτρολέμονα) και τη Βάσω που ήρθε με τα καλαθάκια της γεμάτα διάφορα άγρια χόρτα για να εμπλουτίσουμε όλοι τις γνώσεις και τις γεύσεις μας.

Μάραθος, άγρια χόρτα, λεμόνια, κιτρολέμονα.

Μάραθος, άγρια χόρτα, λεμόνια, κιτρολέμονα.

Τα κιτρολέμονα παραδόθηκαν (αρμοδίως) στον Νίκο Κουκιάσα του Casa Dolce στην Αργύραινα και θα μας επιστραφούν ως παγωτό!

Το επόμενο ραντεβού μας την Κυριακή 24.02 στις 12 για καφέ και ουζάκια.

Τσιμπητά και μελόπιτα

Την Τετάρτη είναι η σειρά των τσιμπητών που θα φτιάξει η Κατερίνα Δ. Ασημομύτη από το Σκαλάδο. Την ίδια μέρα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο που φτιάχνεται η παραδοσιακή μυκονιάτικη μελόπιτα.
Αλλάζει η ώρα έναρξης, γίνεται 6 μμ για να απολαμβάνουμε και τα εξαίσια ηλιοβασιλέματα που συμβαίνουν εμπρός μας την ώρα που αρχίζουμε.

Μύκονος Ηλιοβασίλεμα από το Παλιό Λιμάνι

Μύκονος Ηλιοβασίλεμα από το Παλιό Λιμάνι

Επίσκεψη σε τυροκομείο

Προαναγγέλουμε ότι την μεθεπόμενη Κυριακή 3 Μαρτίου θα επισκεφθούμε τυροκομείο του νησιού για να έχουμε την εμπειρία του τρόπου παρασκευής των παραδοσιακών μυκονιάτικων τυριών (τυροβολιά, ξινότυρο, κοπανιστή)

Κατηγορίες: Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.