Μήνυμα νόστιμο, γλυκό, χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πέντε συναντήσεις ανοικτές στο κοινό, με περιεχόμενο μαγειρικό είναι ήδη μια σημαντική κατάκτηση, που αφορά σε όλους όσοι συμβάλουν με την παρουσία τους, τη συμμετοχή και με την ανταλλαγή απόψεων. Κυρίως όμως αφορά στην ενεργοποίηση για το νησί της Μυκόνου ενός κλίματος κι ενός προβληματισμού γύρω από τη βασική σύλληψη που έχουμε για τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου: να δημιουργήσουμε, δηλαδή, τη μαγιά και το πλαίσιο για τη άνθηση των καλών εκείνων στοιχείων που συνθέτουν την παράδοσή μας στη μαγειρική. Παράλληλα να δηλωθεί το ενδιαφέρον, να δοθεί η ώθηση, ώστε αυτή η παράδοση να προχωρήσει με αρχές και σεβασμό στην πρώτη ύλη και τις πολιτισμικές παραμέτρους που συνθέτουν τις νέες διατροφικές μας συνήθειες.

Από τα μαγειρέματα της Τετάρτης στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

Από τα μαγειρέματα της Τετάρτης στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

Η χτεσινή, 5η τακτική μαγειρική συνάντηση, μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία. Το φιλόξενο Καφέ-Μπάρκο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Αρκετοί συμπολίτες παρακολούθησαν όρθιοι τις δύο καλεσμένες μας. Τη μεγάλη συμμετοχή δεν την προσλαμβάνουμε σαν επιδοκιμασία στις δράσεις της λέσχης. Κυρίως δείχνει ότι η αγάπη για την γαστρονομία του τόπου και τον πολιτισμό μπορεί να μας ενώσει και κάποια στιγμή να δουλέψουμε από κοινού, ώστε στον τομέα της παραγωγής και της μαγειρικής να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Μύκονο.

Μελόπιτα από την Παναγιώτα Μιχ. Νάζου

Μελόπιτα από την Παναγιώτα Μιχ. Νάζου

Η βραδιά ήταν σημαντική, χαρμόσυνη και ελπιδοφόρος και για άλλο λόγο. Η κυρία Παναγιώτα Μιχ. Νάζου μια από τις πιο παλιές νοικοκυρές και η 23χρονη Κατερίνα Δ. Ασημομύτη, απέδειξαν ότι εδώ στην Μύκονο το νήμα της τοπικής γαστρονομίας δεν κόπηκε. Υπάρχει συνέχεια, υπάρχει συνέπεια.

Η Παναγιώτα κατά τη διαδικασία ανοίγματος του φύλλου για τη μελόπιτα

Η Παναγιώτα κατά τη διαδικασία ανοίγματος του φύλλου για τη μελόπιτα

Δούλεψαν με μαεστρία και παρά τα εξήντα χρόνια που τις χώριζαν, δούλεψαν σαν συνομήλικες.
Οι δύο παρασκευές που παρακολουθήσαμε περιείχαν τα ίδια υλικά: ζυμάρι, τυροβολιά, μέλι, κανέλα.

Το πανω φύλλο έρχεται να καλύψει τη γέμιση από τυροβολιά, αβγά, κανέλα.,

Το πανω φύλλο έρχεται να καλύψει τη γέμιση.

Η κυρία Παναγιώτα, με χιούμορ και σφρίγος νεάνιδος, μας έδειξε την παραδοσιακή μελόπιτα…

Το μέλι στη μελόπιτα μπαίνει στο τέλος κι ενώ η πίτα είναι ακόμα καυτή και ροδοκόκκινη, μόλις βγήκε από τον φούρνο.

Το μέλι στη μελόπιτα μπαίνει στο τέλος κι ενώ η πίτα είναι ακόμα καυτή και ροδοκόκκινη, μόλις βγήκε από τον φούρνο.

Η Κατερίνα με μαεστρία και ωριμότητα παλιάς τεχνήτρας μας έδειξε τα τσιμπητά.

Η Κατερίνα Ασημομύτη, εγγονή των αξέχαστων μανάβηδων Νικόλα και Βαγγελιώς Νάζου από το Σκαλάδο, ένα γλυκύτατο κορίτσι που λατρεύει τη γη, τις καλλιέργειες και τη μαγειρική, κέρδισε τις καρδιές όλων μας.

Η Κατερίνα Ασημομύτη, εγγονή των αξέχαστων μανάβηδων Νικόλα και Βαγγελιώς Νάζου από το Σκαλάδο, ένα γλυκύτατο κορίτσι που λατρεύει τη γη, τις καλλιέργειες και τη μαγειρική, κέρδισε τις καρδιές όλων μας.

Παρακολουθήσαμε ένα θέαμα συγκλονιστικό. Πρώτα η Παναγιώτα με τη μελόπιτα, στη συνέχεια η Κατερίνα με τα τσιμπητά και κάποια στιγμή δίπλα-δίπλα,

Δυο γεννιές, μια παράδοση!

Δυο γεννιές, μια παράδοση!

συμπύκνωναν τους σκοπούς της λέσχης, αλλά και τις προσδοκίες του καθενός μας. Να υπάρχει συνέχεια, να μην χαθεί η παράδοση, γιατί η παράδοση θα γεννάει κάθε φορά το νέο. Το νέο που θα είναι συνέχεια του παλαιού. Με όλα τα δάνεια και τα αντιδάνεια που συνθέτουν τις διατροφικές συνήθειες και τη γαστρονομία του τόπου μας.

Τσιμπητά Μυκόνου με τυροβολιά, μέλι, κανέλα και άρωμα πορτοκαλιού.

Τσιμπητά Μυκόνου με τυροβολιά, μέλι, κανέλα και άρωμα πορτοκαλιού.

Η Κατερίνα μας έδωσε τη συνταγή για τα τσιμπητά, που την έχει όπως μας είπε από τη θεία της την Ελένη Αντ. Νάζου.

Συνταγή για τσιμπητά

Συνταγή για τσιμπητά από την Κατερίνα Ασημομύτη

Ευχαριστούμε τις δυο καλεσμένες μας για την αγάπη τους και την προσφορά τους.

Για τη συνέχεια όπως έχει ανακοινωθεί, η Λέσχη οργανώνει:

-Την Κυριακή 3 Μαρτίου και ώρα 1 μμ επίσκεψη στο Τυροκομείο της οικογένειας Κουκά στο Παλιόκαστρο Άνω Μεράς. Άρα μετά τον καφέ μας, ξεκινάμε στις 12.30 από το καφέ Μπάρκο (όλο και κάποιες θέσεις θα υπάρχουν στα αυτοκίνητά μας για τη μεταφορά), με σκοπό να συναντηθούμε στην είσοδο του Παλιόκαστρου (δεξιά στο δρομάκι είναι το Τυροκομείο). Εκεί θα ξεναγηθούμε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και θα γνωρίσουμε τα προϊόντα της οικογένειας.
Δυστυχώς ο καιρός δεν προβλέπεται καλός κι έτσι πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να παμε στο αμπέλι του Νίκου Ασημομύτη στη Μαού για να δούμε τι νοστιμιές κρύβουν τα καλαθάκια μας. Οπότε οι μάγειρες κι όσοι φίλοι επιθυμούσαν να παρουσιάσουν δημιουργίες βασισμένες στα τυριά μας: ξινότυρο, τυροβολιά, κοπανιστή, μάλλον θα πρέπει να το κάνουν σε επόμενη συνάντησή μας.

-Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, θα έχουμε τη χαρά να περάσουμε στον κύκλο «Με αλεύρι και νερό», με πρώτο σταθμό την παρασκευή ψωμιού, διαφόρων αρτοσκευασμάτων, λαγάνας κ.ά. Η συνάντηση θα γίνει στο χώρο του Ξενοδοχείου Ταγκού*, ιδιοκτησίας της οικογενείας Βλασσόπουλου. Με μακρά ιστορία σε φούρνους του νησιού και πολλά χρόνια εμπειρίας στην παρασκευή ψωμιού ο Θοδωρής Βλασσόπουλος έχει πολλά να μας δείξει και να μας πει. Όσοι φίλοι γνωρίζουν επίσης τρόπους παρασκευής ψωμιού και αρτοσκευασμάτων με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να τα μοιραστούν μαζί μας.

Σημ. *Το ξενοδοχείο βρίσκεται στον μικρό δρόμο πίσω από το κρεοπωλείο Μενάγια. Φτάνουμε εκεί: είτε από τον μικρό δρόμο που είναι απέναντι από το ΙΚΑ, είτε (ερχόμενοι από τον Τούρλο) μπαίνουμε δεξιά στον δρόμο πριν του Μενάγια και δεν συνεχίζουμε προς Μουσείο, αλλά στρίβουμε τον πρώτο δρόμο αριστερά. Επίσης από τον δρόμο πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο πριν βγούμε στον Περιφερειακό στρίβουμε το τελευταίο δρομάκι δεξιά. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6944393323

Κατηγορίες: Μαγειρέματα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.