Στον ξυλόφουρνο για ψωμί και πρωτοφούρνι

Στον Ξυλόφουρνο του Βλασσόπουλου

Στον Ξυλόφουρνο του Βλασσόπουλου (φωτογραφία της Στεφανίας Ρουγγέρη)

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που κάνουμε κάθε Τετάρτη στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, μπήκαμε στον δεύτερο κύκλο με τίτλο «Με αλεύρι και νερό». Πρώτη στάση μας στου Θοδωρή Βλασσόπουλου τον ξυλόφουρνο, για να δούμε την παραδοσιακή διαδικασία της προετοιμασίας του φούρνου, το ζύμωμα και το φούρνισμα του ψωμιού.

Κύκλος Σιτηρών Μυκόνου, το πρώτο από τα ένθετα που κυκλοφόρησε μαζί με την εφημερίδα "Η Μυκονιάτικη" τον Φεβρουάριο του 1991

Κύκλος Σιτηρών Μυκόνου, το πρώτο από τα ένθετα που κυκλοφόρησε μαζί με την εφημερίδα «Η Μυκονιάτικη» τον Φεβρουάριο του 1991 & Ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Θεσμός» – 1988 με θέμα: Φούρνοι και Φουρνάρηδες με επιμέλεια Νικου Ξυδάκη

Η ιστορία της Μυκόνου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το αλεύρι, το ψωμί, το παξιμάδι. Το μαρτυρούν οι ανεμόμυλοι του νησιού, αυτοί που απέμειναν, αλλά και τα ερείπια εκείνων που χάθηκαν στο χρόνο. Δεκάδες φούρνους είχε σε λειτουργία το νησί κατά τον 18ο αιώνα. Μια ολόκληρη περιοχή μάλιστα ακόμα και σήμερα ονομάζεται Φουρνάκια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι Μυκονιάτες διαχρονικά γνώριζαν να επιβιώνουν εκμεταλλευόμενοι όσα λίγα η φύση τους παρείχε. Έτσι καλλιεργώντας κριθάρια, χρησιμοποιούσαν τον άνεμο για να τα αλέθουν με τους πολυάριθμους ανεμόμυλους και τους αυτοφυείς θάμνους, τα φρύγανα και τα αξάρια για να ψήνουν ψωμί και παξιμάδι. Το Μυκονιάτικο παξιμάδι ήταν εξαγώγιμο προϊόν, με αυτό εφοδίαζαν τα πλοία που ταξίδευαν προς τη Μαύρη Θάλασσα, στις αγορές της Ρωσσίας και αντίστροφα. Το απάγγιο και ασφαλές λιμάνι στον Τούρλο ήταν ο τελευταίος σταθμός, κι εκεί αγκυροβολούσαν συχνά τα εμπορικά ιστιοφόρα περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες ανέμου, πριν μπουν στην τελική ευθεία και διασχίσουν το Αιγαίο ως τα Δαρδανέλια. Το 1772, άλλωστε,  η Μύκονος των 3476 κατοίκων, ορίστηκε επίσημος προμηθευτής παξιμαδιού για τον Ρώσσικο στόλο.

Vlassopoulos- Φουα Γκρα -Vasso

Το 1948, αμούστακο παιδί ο Θοδωρής Βλασσόπουλος έγινε φούρναρης. Εργάστηκε σε πολλούς ξυλόφουρνους της εποχής, έμαθε την τέχνη και όταν αργότερα άλλαξε επάγγελμα και έγινε εργολάβος οικοδομών και ξενοδόχος, δεν εγκατέλειψε την συνήθεια να φουρνίζει παραδοσιακά προς τέρψιν της οικογένειας, των φίλων και των πελατών του ξενοδοχείου του.

Psomi Mykonos Gastronomia by Rougeri

Στη σκάφη η ζύμη ξεκουράζεται (φωτο: Στεφ. Ρουγγέρη)

Την Τετάρτη 16 Μάρτη, το απόγευμα, μας υποδέχτηκε στον χώρο του, όπου με μεράκι έχει στήσει τον ξυλόφουρνό του και έχει οργανώσει το ζυμωτήριο. Μας έδειξε όλες τις φάσεις παρασκευής του ψωμιού, τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούσε όταν ήταν νέος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μας έδειξε από την αρχή μέχρι το τέλος τη διαδικασία πυρώματος του φούρνου και το πώς καίει και διαχειρίζεται τα ξύλα του για να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία. Οι κινήσεις του, καθώς και όλη η διαδικασία τακτοποίησης και εκμετάλλευσης της φωτιάς, ο καθαρισμός στο τέλος της βάσης του φούρνου με τον βρεγμένο πανιστή (κοντάρι με ένα πανί δεμένοστην άκρη του), αποκάλυπταν έναν άνθρωπο με γνώση και εμπειρία σε αυτό που κάνει. Μας μίλησε για το πρωτοφούρνι, ένα είδος λαγάνας που έβγαινε πρώτο από το φούρνο, ένα αγαπημένο προσφάι που τρώγονταν άμεσα, έτσι όπως ήταν καυτό, συνήθως αλειμμένο με γλίνα από χοιρινό λίπος.

Μαζί με τον Θοδωρή, η πανταχού παρούσα και πρόθυμη να προσφέρει τις γνώσεις της κυρία Βάσω Χαρχαντή ζύμωνε με άσπρο αλεύρι και προζύμι, ενώ ο Θοδωρής με ολικής αλέσεως και μαγιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ευχαριστούμε και τους δυο από καρδιάς. Να είναι καλά, να χαίρονται τις οικογένειές τους και πάντα να είναι διαθέσιμοι προσφέροντας όπως αυτή τη βραδιά τις πλούσιες εμπειρίες τους και νοστιμιές φτιαγμένες από τα χέρια τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ευχαριστούμε την Άννα Ρόδα που έφερε και μας κέρασε ένα ταψί μηλόπιτα, την κυρία Ντίνα Μητροπία, την κόρη της Ρόδω και την εγγονή της Νικολέτα για τις εξαιρετικές δίπλες. Η βραδιά έκλεισε με τα πρώτα ψωμιά να βγαίνουν αχνιστά, μυρωδάτα και καλοψημένα να συνοδεύουν το τυρί μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λόγω μεγάλης προσέλευσης, ο φιλόξενος χώρος της οικογένειας Βλασσόπουλου, στάθηκε τελικά μικρός. Σίγουρα όμως θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο μέλλον με περισσότερα φουρνίσματα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι περίπου 20 φίλοι της Λέσχης που έμειναν ως το τέλος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διαδικασία και να συζητήσουν με έμπειρους παρασκευαστές ψωμιού λύνοντας πολλές απορίες. Μάλιστα στο τέλος ο Θοδωρής και η Βάσω μας μοίρασαν τα καρβέλια κι έτσι ο καθένας μας πήρε κομμάτι της χαράς και της δημιουργίας στο σπίτι του.

λευκό και ημίλευκο ψωμί

Ψωμί λευκό και ημίλευκο

Στην επόμενη συνάντηση την Τετάρτη 13 Μαρτίου ώρα 6 το απόγευμα επιστρέφουμε πάλι στο καφέ «Μπάρκο» για να παρακολουθήσουμε την παρασκευή τραχανά. Οι κυρίες Γεωργία Μασάκη και Βάσω Χαρχαντή, η κάθε μια χωριστά, θα μας δείξουν την διαδικασία παρασκευής δυο διαφορετικών ειδών τραχανά (ξινό και γλυκό). Στη συνέχεια ο συμπολίτης μας σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου M-eating Παναγιώτης Μενάρδος, θα μας δείξει έναν σύγχρονο τρόπο με τον οποίο ο τραχανάς -ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό προϊόν- έχει περάσει την πόρτα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων.

καρβελάκια μόλις βγήκαν από τον ξυλόφουρνο, μυρωδάτα και ζεστά.

καρβελάκια μόλις βγήκαν από τον ξυλόφουρνο, μυρωδάτα και ζεστά.

 

Κατηγορίες: Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.