ΓΕΥΣΕΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ

~~(Με μακαρόνια …με ρύζι …με πλιγούρι)~~

soupies 3Σαρακοστή με νηστίσιμες μαγειρικές, όμως οι τακτικές γαστρονομικές συναντήσεις μας εξελίσσονται σε μικρά γλέντια. Αιτία η καλή παρέα, με συνεχείς προσθήκες νέων φίλων της Λέσχης που πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις. Βοήθησε βεβαίως ο εξαιρετικός και άφθονος οίνος και τα έξτρα μεζεκλίκια που προσφέρθηκαν.

soupies Mykonos Gastronomia 9

Στην εβδομαδιαία μαγειρική μας συνάντηση φιλοξενηθήκαμε Κυριακή πρωί στην «ψαραγορά» του Παναγιώτη Κατελανή στην Αργύραινα. Ο Παναγιώτης γεννήθηκε ψαράς στην Αυστραλία και συνέχισε όταν ήλθε στην Ελλάδα, να είναι ψαράς στα οικογενειακά καΐκια και στην ιχθυόσκαλα. Όταν πριν 20 χρόνια έφθασε στην Μύκονο, οι γνώσεις του και η εργατικότητα του τον έκαναν πολύτιμο συνεργάτη των εστιατορίων και ξενοδοχείων, αλλά και τροφοδότη του οικογενειακού τραπεζιού. Η δραστηριότητά του πάντα συμπληρωματική της ντόπιας παραγωγής, είναι μια από τις επιχειρήσεις που καλύπτουν την αναγκαιότητα κάλυψης των αναγκών και της ζήτησης σε προϊόντα της θάλασσας με ποικιλία αλλιευμάτων.

Το πολύτιμο τρόπαιο, ο σάκος με το μελάνο της σουπιάς ...άθικτος

Το πολύτιμο τρόπαιο, ο σάκος με το μελάνο της σουπιάς …άθικτος

Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στην …Αυτής Μαγειρικής Υψηλότητας την Σουπιά και ανατέθηκε στον παλαίμαχο εστιάτορα Γιώργο Ριζόπουλο να την δαμάσει και με ελάχιστη πινελιά υψηλής γαστρονομίας να τη φιλιώσει με τα λαϊκά νησιωτικά μας γούστα.

Στην αρχή της εκδήλωσης, εκτός από την καθιερωμένη προφορική εισαγωγή, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος -τιμώντας τον Θέμο Ποταμιάνο- διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο του Εδώ Βυθός με αναφορά στη σουπιά και στις σουπιές που απλώνουν τον χέρι τους στα δημόσια ταμεία. Κάθε ομοιότητα με το σήμερα δεν είναι καθόλου τυχαία πλην όμως ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1895 και πέθανε το 1973. Απόδειξη του φθαρτού της ύλης του ανθρώπου και της διαχρονικότητας των έργων της κάθε λογής σουπιάς!

Στην αρχή της εκδήλωσης, εκτός από την καθιερωμένη προφορική εισαγωγή, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος -τιμώντας τον Θέμο Ποταμιάνο- διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο του «Εδώ Βυθός» με αναφορά στη σουπιά και στις …σουπιές που απλώνουν το χέρι τους στα δημόσια ταμεία. Κάθε ομοιότητα με το σήμερα δεν είναι καθόλου τυχαία ή συμπτωματική, πλην όμως ο συγγραφέας γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1895 και πέθανε το 1973. Απόδειξη του φθαρτού της ύλης του ανθρώπου και της διαχρονικότητας των έργων της κάθε λογής σουπιάς!

Για αυτό και  για να δέσουμε το απλό και λαϊκό με τις υψηλές απαιτήσεις ο χώρος του ψαράδικου, που μας προσφέρθηκε ευχαρίστως, ήταν η καλύτερη επιλογή.

soupies Mykonos Gastronomia 13

Επί 27 χρόνια ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ελ Γκρέκο, φανατικός λάτρης και μύστης των θαλασσινών θεριών, όπως οι σουπιές, οι σκορπίνες, οι σμέρνες, οι πεσκανδρίτσες, ανέλαβε δουλεύοντας με ντόπιες σουπιές, να μας αποκαλύψει όσα γνωρίζει για τη διαχείρισή τους.

soupies Mykonos Gastronomia 6

Μας έδειξε πως τις ανοίγουμε και πως βγάζουμε το σάκο με το μελάνι. Μας εξήγησε πως τις καθαρίζουμε και αφού ξεχώρισε τα αυγά, τα γλυκάδια, τα πτερύγια και τα σκληρά μέρη της βάσης της κεφαλής, μας έκανε δύο παρασκευές εδεσμάτων που παντρεύτηκαν αρμονικά με τα κρασιά.

soupies Mykonos Gastronomia 11

Στην αρχή μας έβγαλε ένα μεζεδάκι δώρο

soupies Mykonos Gastronomia 2

από τα υπολείματα που χρησιμοποίησε για τον ζωμό

soupies Mykonos Gastronomia 7

Μαγείρεψε σουπιές με το μελάνι τους και μοσχάτο κρασί της Λήμνου. Μας εξήγησε πόσο ταιριάζει η γλύκα και τα αρώματα του μοσχάτου με την φρεσκάδα και την γεύση των θαλασσινών και πως επί 35 χρόνια τα παντρεύει στη μαγειρική του.

soupies Mykonos Gastronomia 8

Το αποτέλεσμα ήταν ένα ιδιότυπο πιάτο με καθαρή γεύση και σαφείς αναφορές στις πολίτικες σουπιές. Στην συνέχεια, με ψιλοκομμένη σουπιά και το μελάνι της, μαγείρεψε ένα άψογο ριζότο. Δάνειο από την κλασική Ιταλική κουζίνα με μια πινελιά τζίντζερ κι ένα χαμόγελο προς την Πολίτικη κουζίνα, με σταφίδα και κουκουνάρι.

soupies Mykonos Gastronomia 1Τα δύο πιάτα που έτερψαν τους ουρανίσκους μας θύμισαν σε κάποιους από τους παρευρισκόμενους όμορφες στιγμές από τις παλιές δόξες του εστιατορίου «Ελ Γκρέκο».

soupies Mykonos Gastronomia 10Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Κατελανή και τους συνεργάτες του Αποστόλη και Αντώνη για την άψογη φιλοξενία και για τα θαλασσινά που μας πρόσφεραν, τους αχινούς και τα οστρακοειδή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕυχαριστούμε όσους διέθεσαν κρασιά: τον Νίκο Ασημομύτη (Παραπορτιανός), τον Γιώργο Γυδάκη (Κήπος Ξυδάκη) και τη Νάντια Τζουνάρα (οινοποιία Τζουνάρα) από τον Ασπρόκαμπο Βοιωτίας. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Γιώργο Ξυδάκη για την πολύτιμη και αρχοντική πινελιά οικιακής φροντίδας με τα κολονάτα! γυάλινα ποτήρια του, τα μεζεκλίκια του –κυρίως τους μπουμπουριστούς χουχουλιούς- την Βούλα Ξυδάκη για τους χορτοκεφτέδες της και τον Κώστα Μονογιό για τις γαρίδες σε κόκκινη σάλτσα.

soupies Mykonos Gastronomia 12Την επόμενη Κυριακή 14/4/2013 στις 11.30 και πάλι στην φιλόξενη «Ψαραγορά» του Κατελανή στην Αργύραινα συνεχίζουμε τον Κύκλο μαγειρικής με Σαρακοστιανά. Ο Γιώργος Ριζόπουλος θα μας δείξει πως αποταμιεύουμε την νοστιμιά της φρέσκιας γαρίδας. Θα μαγειρέψει για μας δυο πιάτα: «Γαριδάκι με Πλιγούρι» (μια προσωπική του συνταγή) και «Σπαγγέτι με Θαλασσινά» (με ό,τι φρέσκο υπάρχει εκείνη την ημέρα στο ψαράδικο). Με την ευκαιρία, εκτός των άλλων οίνων που φέρνουν οι φίλοι της Λέσχης, θα δοκιμάσουμε τα «Ξερονόμια», ένα λευκό κρασί έκπληξη, που προέρχεται από αμπέλι του Δημήτρη Ρουσουνέλου και τριών ακόμα παλιών μυκονιάτικων αμπελιών. soupies Mykonos Gastronomia 3  soupies Mykonos Gastronomia 1

soupies Mykonos Gastronomia 4

Κατηγορίες: Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.