Φτιάχνουμε μυκονιάτικο «Βραστό» και «Κοπανιστή»

Ftiahnoume to diko mas tyri Leshi Gastronomias Mykonou Vrasto - KopanistiΦτιάχνουμε το δικό μας τυρί -μέρος β’
Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 ώρα 06:15 μμ
με την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

Στην παγκόσμια παλέτα των τυριών που ξεπερνούν τις 2000 (και με τις κατά τόπους παραλλαγές φτάνουν τις 4.000), τα νησιά μας έχουν προσθέσει τη δικιά τους ευδιάκριτη πινελιά με την Κοπανιστή και όχι μόνο. Στις Κυκλάδες αναφέρονται 39 είδη τυριών, ενώ για την Ελλάδα αναφέρονται 70 βασικά που πρέπει να ξεπερνούν τα κατά τόπους ιδιαίτερα παραγόμενα, τα 120 τυριά. Πολλά από αυτά τα τυριά σήμερα δεν θα υπήρχαν αν δεν έμενε ζωντανή η παράδοση στο πέρασμα των χρόνων και αν η εμπειρία των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων δεν εμπλουτίζονταν από την ανταλλαγή πληροφοριών από στόμα σε στόμα και από την τεχνολογικές κατακτήσεις.
Το ιδιαίτερο χρώμα, οι πλούσιες γεύσεις και η ποικιλότητα των τυριών μας αναδεικνύονται μέσα από τον κύκλο «Φτιάχνουμε το δικό μας τυρί» της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου που αύριο σε μια δεύτερη εκδήλωση θα παρουσιαστούν:
– το μυκονιάτικο «Bραστό» τυρί που παρασκευάζεται στο νησί, από ελάχιστες είναι η αλήθεια οικογένειες, για το οποίο λίγα πράγματα είναι γνωστά.
– η «Κοπανιστή» στη μυκονιάτικη εκδοχή της, που παράγεται από την ωρίμανση της τυροβολιάς μέσα από μια διαδικασία ζύμωσης. Είναι το μοναδικό ελληνικό «μπλε» τυρί και ένα από τα πιο άγνωστα και εξ αυτού και μόνο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ελληνικά τυριά.
Υπενθυμίζουμε ότι η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη, με την καθοδήγηση του Γιώργου Ελ. Συριανού, τα μυκονιάτικα τυριά Τυροβολιά και Ξινότυρο, ενώ ως προϊόν ενδιάμεσο παρουσιάστηκε το ξινόγαλο που έχει και αυτό τη μοναδικότητά του. Πέρυσι η Κοπανιστή (ως τυρί Π.Ο.Π. Κυκλάδων) αναδείχτηκε Πανελλαδικά μέσα από την 2ήμερη εκδήλωση Taste of Mykonos, ύστερα από πρόταση της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, με συμμετοχή πολλών φορέων και μαγείρων του νησιού www.tasteofmykonos.gr
Στη συνάντηση της Τετάρτης 2 Μαρτίου 2016 οι ερασιτέχνες τυροκόμοι που θα μοιραστούν μαζί μας γνώσεις και εμπειρίες είναι ο Γιώργος Χαρ. Παπουτσάς και ο Γιάννης Νικ. Ζουγανέλης (Νικολαρίδι).
Πάντα στυλοβάτες των εκδηλώσεων της Λέσχης οι συλλογικότητες του νησιού μας και αυτή την Τετάρτη ο Σύλλογος Γυναικών Ανωμερίτισσες (θερμές ευχαριστίες σε ολες και κυρίως στα μέλη του: Λίζα και Ειρήνη Ζουγανέλη)
Μαθαίνοντας να κάνουμε τυρί, αγαπάμε και σεβόμαστε και το τυρί και τα ζώα που το παράγουν περισσότερο. Στόχος πάντα της Λέσχης είναι το ταξίδι στη γεύση μέσα από την παράδοση, αλλά και τις σύγχρονη τοπική και διεθνή εμπειρία.

Προσοχή ΝΕΑ ΩΡΑ έναρξης στις 6:15μμ, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, πάντα στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας στην Πλατεία Άνω Μεράς.
Είσοδος πάντα ελεύθερη για όλους.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.