Φτιάχνουμε βήμα-βήμα λευκό οικιακό τυρί άρμης τ. «Φέτα»

Mykonos_gastronomia_lefko_tyri_t_feta 2016_ H2 conceptΦτιάχνουμε σπιτικό τυρί τύπου «Φέτα»

Συνεχίζοντας τις μαγειρικές μας εκδηλώσεις και μετά από μια παρένθεση παραγωγής παραδοσιακού ψωμιού με προζύμι, επιστρέφουμε στην οικιακή τυροκόμηση. Σειρά έχει ένα εμβληματικό τυρί, το απόλυτο ελληνικό διατροφικό προϊόν: η φέτα. Η ιστορία με την «μάχη» που δόθηκε στο όνομα της «Φέτας» είναι λίγο πολύ γνωστή. Στο τέλος φάνηκε να την κέρδισε η Ελληνική πλευρά, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό το «κέρδισε» όσα και αν είναι τα θετικά και τα αρνητικά των Ευρωπαϊκών πιστοποιήσεων. Εν προκειμένω «Φέτα» πια μπορεί να φτιάξει μόνο ελληνικό τυροκομείο σε συγκεκριμένες περιοχές και από συγκεκριμένη σύνθεση, δηλαδή αυστηρά πρόβειο με πιθανή προσθήκη μέχρι 30% γίδινο γάλα νωπό ή παστεριωμένο και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της.  Όλες οι άλλες παρασκευές λευκών τυριών άρμης μπορούν να κυκλοφορούν στο εμπόριο με διαφορετικό όνομα.

Φέτα από παλιά και στη Μύκονο
Στη Μύκονο υπάρχουν οικογένειες τυροκόμων που φτιάχνουν λευκά τυριά τύπου φέτα για οικιακή χρήση πάνω από 6 δεκαετίες. Παρά το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα δεν θεωρούμε, δεδομένης της μικρής παραγωγής και του περιορισμένου αριθμού των παραγωγών, ότι το νησί έχει παράδοση στην δημιουργία φέτας. Είναι προφανές ότι ο τρόπος παραγωγής της έφτασε στο νησί από κάποιον που είχε καταγωγή όχι μόνο από τις επισήμως αναφερόμενες περιοχές στην απόφαση για φέτα Π.Ο.Π. Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοποννήσο, τη Λέσβο αλλά ίσως και αλλού, όπου η παράδοση είναι μεγάλη και με τεράστια ιστορική συνέχεια.

Η Κατερίνα Μπαρκαγιάννη, φίλη της Λέσχης μας που κατάγεται από περιοχή μεγάλης τυροκομικής παράδοσης, θα είναι κοντά μας αυτή την Τετάρτη για να μοιραστεί μαζί μας τη γνώση που αποκόμισε από τα χρόνια που έζησε με την οικογένειά της στην καρδιά της Ηπείρου, στα Τζουμέρκα. Η Κατερίνα είναι μαγείρισσα, βρίσκεται εδώ στο νησί σχεδόν τρεις δεκαετίες και κατάγεται από οικογένεια κτηνοτρόφων και τυροκόμων με Βλάχικες ρίζες.
Αγαπά τον χώρο της εστίασης και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ετοιμάζεται για να μας δείξει βήμα-βήμα τον οικιακό και ερασιτεχνικό τρόπο για να φτιάξουμε τυράκι τύπου «φέτα» στον γνωστό πάγκο της Κοινοτικής Αίθουσας εκδηλώσεων στην πλατεία Άνω Μεράς.
Η νέα αυτή μαγειρική συνάντηση της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, που εντάσσεται στον κύκλο: «Φτιάχνω το δικό μου οικιακό Τυρί» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23.03.16 με ώρα έναρξης τις 6:15′ μ.μ.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.