Η Τσικνοπέμπτη της Λέσχης: Από τα σύσσερα Μυκόνου, στο Σύγλινο, το Παστό της Μεσσηνίας

Μετά το:
«Αφιέρωμα στην Ηπειρώτικη Κουζίνα»
, το άνοιγμα του λεπτού φύλλου και τις πίτες,
τσικνίζουμε:
Από τα Σύσσερα Μυκόνου στα Σύγλινα και στα Παστά της Μεσσηνίας.

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου στο πλαίσιο των «Μαγειρεμάτων» της συχνά αφιερώνει απογεύματα στις Τοπικές Κουζίνες του Ελληνισμού. Έτσι μετά την Κρητική Κουζίνα και την Κουζίνα του Πόντου, στοιχεία των οποίων γνωρίσαμε πέρυσι, ήρθε η ώρα να έχουμε μια γεύση από την Ηπειρώτικη Κουζίνα με σημελίο αναφοράς το λεπτό ηπειρώτικο φύλλο και τις πίτες για τις οποίες η ευρύτερη περιοχή είναι περιώνυμη.
Οδηγός μας η μαγείρισσα Κατερίνα Μπαρκαγιάννη, Ηπειρώτισσα στην καταγωγή από το Συρράκο και τα Πράμαντα των Τζουμέρκων που ζει στη Μύκονο τις τελευταίες 3 περιπου δεκαετίες.

Στην αρχή μας εδειξε βήμα βήμα τα στάδια και την τεχνική του ανοίγματος των φύλλων, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση να δοκιμάσουν να φτιαξουν το δικό τους.
Στη συνέχεια μας έφτιαξε τρεις εξαιρετικές πίτες τις οποίες ψήσαμε και είχαμε τη χαρά στο τέλος να τις δοκιμάσουμε.

Μια κλασσική Χορτόπιτα με σπανάκι, αγρια χόρτα και τυρί φέτα, ήρθε για αρχή. Στη συνέχεια μια εκπληκτική Κοκορόπιτα φτιαγμένη με κόκκορα ξεκοκκαλισμένο και τεμαχισμένο που τσιγαρίστηκε και μαγειρεύτηκε σε σάλτσα κόκκινης πιπεριάς (τύπου Φλωρίνης) και ψήθηκε μαζί με ξεροψημμένο και θρυμματισμένο χειροποίητο φύλλο. Για το τέλος μια ελαφρώς γλυκιά γαλατόπιτα με βάση από 9 φύλλα χειροποίητα δικά μας και γέμιση από γάλα, κανέλα, μοσχοκάρφι, καρύδι αλεσμένο και ζάχαρη. Ένα μυρωδάτο, ελαφρύ και χορταστικό έδεσμα.

Η Κατερίνα μας μύησε στην καθημερινότητα μιας κουζίνας που βασίζεται στα απλά υλικά και είναι προσαρμοσμένη στην εποχικότητα και στην τοπική παραγωγή.

Ευχαριστούμε θερμά και την Κατερίνα και όλους όσους συμμετείχαν και με τις γνώσεις και εμπειρίες τους εμπλουτίζουν τα μαγειρικά αφιερώματά μας.

Την Τσικνοπέμπτη τσικνίζουμε: Από τα Σύσσερα Μυκόνου στα Σύγλινα και στα Παστά της Μεσσηνίας.
Στη συνέχεια των εκδηλώσεων με την ευκαιρία που η επόμενη Πέμπτη συμπίπτει με την Τσικνοπέμπτη η σκέψη είναι να γνωρίσουμε τα Μυκονιάτικα Σύσσερα (ή Σύγλινα), όπως αυτά προκύπτουν από τα χοιροσφάγια και κυρίως όπως μπορούμε να τα απολαύσουμε φτιάχνοντάς τα στο σπίτι με κρέας από τον κρεοπώλη μας.
Παράλληλα καλέσαμε και δέχτηκε να είναι κοντά μας η φίλη της Λέσχης μας, μαγείρισσα Γεωργία Κουτσούκου που κατάγεται από την Καλαμάτα.
Η Γεωργία θα μοιραστεί μαζί μας την διαδικασία παρασκευής μιας εξαιρετικής λιχουδιάς που είναι γνωστή ως Παστό (ή Σύγλινο) της Μεσσηνίας.
Άρα προβλέπεται πολύ ενδιαφέρουσα και η επόμενη εκδήλωση δεδομένου ότι θα δούμε δυο διαφορετικές τεχνικές διαχείρισης του χοιρινού κρέατος της Μυκόνου και της Μεσσηνίας. Παράλληλα θα γνωρίσουμε τρόπους ενίσχυσης της νοστιμιάς (π.χ. με κάπνισμα) και διατήρησης του κρέατος με πάστωμα και φύλαξη στο λίπος του ή στο ελαιόλαδο.
Η εκδήλωση θα αρχίσει αυστηρά στις 5:30 δεδομένου ότι χρειαζόμαστε όλο τον διαθέσιμο χρόνο μας.
Σας περιμένουμε –η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους– στην Αίθουσα πλάι στην Τοπική Κοινότητα στην πλατεία Άνω Μεράς.

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ζουγανέλη, το Τοπικό Συμβούλιο και το προσωπικό της Τοπικής Κοινότητας ιδιαίτερα την Αντωνία Μονογιού, για την φιλοξενία και την αρωγή που μας παρέχουν.

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις, Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.