Λαζαράκια, παραδοσιακά ανθρωπόμορφα ψωμάκια

Λαζαράκια, παραδοσιακά ανθρωπόμορφα ψωμάκια

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών «Ανωμερίτισσες» προχωρήσαμε και φέτος μια δράση που αρχίσαμε πριν μερικά χρόνια με αφορμή τον εορτασμό της Ανάστασης του Λαζάρου. Πρόκειται για την παρασκευή των παραδοσιακών ανθρωπόμορφων αρτοσκευασμάτων που ονομάζουμε Λαζαράκια, που από παλιά έφτιαχναν και συνεχίζουν κάθε χρόνο να φτιάχνουν οι φούρνοι της Μυκόνου.
Η κεντρική εκδήλωση, για όσους και όσες ήθελαν να πλάσουν και να δοκιμάσουν Λαζαράκια, έγινε στην φιλόξενη αίθουσα της πλατείας δίπλα στην κοινότητα της Άνω Μεράς την Πέμπτη 6/4/17 και ώρα 6 το απόγευμα. Η προσέλευση ήταν ενθουσιώδης και το ενδιαφέρον εντυπωσιακό από όλες τις ηλικίες.
Στην αρχή είπε δυο λόγια η Δήμητρα Νάζου ερευνήτρια στο χώρο της Λαογραφίας και της παράδοσης για τα όσα συμβαίνουν και συνέβαιναν παραδοσιακά στο νησί με αφορμή την Ανάσταση του Λαζάρου.


Ο Δημήτρης Ρουσουνελος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Λέσχης και το πόση σημαντική είναι η συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών. Χαιρέτισε με συγκίνηση την ίδρυση δυο μονάδων παραγωγής και τυποποίησης Μυκονιάτικων προϊόντων -ένα νέο τυροκομείο Κουσαθανάς – Συριανός «Mykonos Farmers» και μια μικροζυθoποιία «MIKÒNU»- που έρχονται να ενισχύσουν το όνομα της Μυκόνου πλάι στην πολύ σημαντική ήδη λειτουργούσα πρωτοπόρο επιχείρηση του «Τυροκομείου Μυκόνου» (Κουκάς) και την αναμενόμενη μονάδα αλλαντοποιίας της οικογένειας Νάζου «Μαδούπα». Ευχήθηκε καλή πορεία και καλή αποδοχή από το κοινό του νησιού (και όχι μόνο), καθώςκαι υγιή ανταγωνισμό στις ομοειδείς επιχειρήσεις που καλούνται να διευρύνουν την αγορά και το ενδιαφέρον για τα εξαιρετικά ντόπια προϊόντα.Συνέχισε η Ειρήνη Ζουγανέλη από την «Σπιτική Κουζίνα» μέλος των Ανωμεριτισσών και από τα πιο ενεργά πρόσωπα που στηρίζουν την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Αναφερόμενη στον Σύλλογο Γυναικών «Ανωμερίτισσες» που προσφέρουν τα τελευταία χρόνια στο Μοναστήρι της Τουρλιανής, Λαζαράκια. Αυτό συμβαίνει ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου, που ειδικά στην Άνω Μερά είναι μεγάλη γιορτή, καθώς συμπίπτει με την επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής από την Χώρα.

Στη συνέχεια έφτιαξε το ζυμάρι, δίνοντας βήμα βήμα τη συνταγή με έναν δικό της σύγχρονο τρόπο και οι παρευρισκόμενοι μοιράστηκαν ζυμάρια, δημιούργησαν Λαζαράκια τα οποία μετά το ψήσιμο μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους.

Μια ζεστή αγκαλιά και μια καρδιά!

Όμως το πιο σημαντικό και κάθε χρόνο όλο και πιο συγκινητικό είναι αυτό που συμβαίνει όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά και μέσα από δράσεις μαγειρικές προσπαθούμε να εμφυσήσουμε την αγάπη για την μαγειρική, το καλό φαγητό και την παράδοση του τόπου μας.
Παιδιά μιας πολυπολιτισμικής πλέον κοινότητας με γονείς από κάθε μεριά της Ελλάδας κι ενίοτε από πλήθος κρατών όλης της γης παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ό,τι έχουμε να τους πούμε και στο τέλος μας χαρίζουν το πιο συγκινητικό δώρο: μια αγκαλιά και μια καρδούλα.
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, μέλη του Συλλόγου και της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, έχουμε καθιερώσει επισκέψεις σε Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς του νησιού μας, με σκοπό να ζυμώσουμε και να πλάσουμε Λαζαράκια λίγο πριν το Σάββατο του Λαζάρου.

Έτσι και φέτος,
την Πέμπτη 6/4 στις 9:30 πμ επισκεφτήκαμε το Νηπιαγωγείο της Χώρας
και την
Παρασκευή 7/4 στις 10:30 πμ τον Παιδικό Σταθμό της Άνω Μεράς.

Όπου η Ελιάνα Αμπραβανέλ και η Ειρήνη Ζουγανέλη κέρδισαν καρδούλες παιδικές και δημιούργησαν μια πολύ όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα με τον μοναδικό τους τρόπο.Δίνουμε από τώρα ραντεβού για του χρόνου, μετα πολύ και τα λίγο μεγάλα, αλλά κι όσα παιδιά στην καρδιά θα ήθελαν να πλάσουν και να δοκιμάσουν Λαζαράκια.
Η αίθουσα της πλατείας δίπλα στην κοινότητα της Άνω Μεράς την Πέμπτη 6/4/17 τελικά αποδείχτηκε μικρή για να φιλοξενήσει όλους όσους ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν.
Με την εκδήλωση για τα Λαζαράκια ολοκληρώθηκαν τα εβδομαδαία «Μαγειρέματα» της Λέσχης, που ζέσταναν και γέμισαν με νόστιμες παρουσιάσεις κάποια βράδια και του φετινού μας χειμώνα.
Μια σειρά συναντήσεων, πάντα ανοικτών στο κοινό επιβεβαίωσαν και ενδυνάμωσαν την απόφασή μας να ιδρύσουμε αυτή την μεγάλη άτυπη ομάδα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Πιστοί στην ιδρυτική μας συνάντηση του Νοέμβρη του 2012 στο «Γρυπάρειο» παραμένουμε σταθεροί στις νόστιμες επάλξεις του νησιού μας δημιουργώντας εκδηλώσεις για την μεταξύ μας επικοινωνία μέσα από τη γεύση και την μαγειρική και κάποιες επίσης πολύ σημαντικές για την γαστρονομική εικόνα του νησιού μέσα και έξω.

Έχουμε ήδη προαναγγείλει ότι ετοιμάζουμε μια σημαντική εκδήλωση που αφορά ένα ακόμα προϊόν του νησιού στο πλαίσιο του προγράμματος Taste of Mykonos.
Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2014 με την Κοπανιστή δημιουργώντας ένα τσουνάμι γαστρονομικών δραστηριοτήτων στα νησιά. Συνεχίζουμε με ένα ακόμα καθαρά Μυκονιάτικο και αγαπημένο προϊόν και είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία και η Αγορά του νησιού θα αγκαλιάσουν και αυτή την πρωτοβουλία με την ίδια αγάπη για τον τόπο και τα προϊόντα του.
Ες αύριον λοιπόν περισσότερες ανακοινώσεις και ευχάριστα γαστρονομικά νέα από την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου που αγκαλιάζει όλους όσους ασχολούνται με την γεύση, τα προϊόντα και το καλό φαγητό στο νησί, μάγειρες και καταναλωτές, επισκέπτες, εργαζομένους και κατοίκους του νησιού μας.

 

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις, Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.