Γαρίδες, ένα εκλεκτό θαλασσινό, στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

 Με τον Ορφέα Μολανδώνη, από τη νέα γενιά
των Μυκονιατών μαγείρων, μαγειρεύουμε γαρίδες.

Ολοκληρώνουμε σιγά-σιγά τις χειμερινές μαγειρικές μας συναντήσεις στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου με μια επίκαιρη, λόγω νηστείας, αναφορά σε ένα αγαπημένο θαλασσινό: την γαρίδα. Είτε κατεψυγμένη, είτε νωπή αποτελεί ένα προϊόν της θάλασσας που είναι από τα πρώτα σε κατανάλωση και από τα πρώτα στην επιλογή μαγείρων και καταναλωτών. Είναι όμως κι ένα προϊόν ιδιαίτερο το οποίο αξίζει, δεδομένης και της τιμής του, να το προσέξουμε στη διαχείρισή του, ώστε να έρθει στο πιάτο μας όπως του αξίζει.

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, οδηγός μας στη γνωριμία με την γαρίδα θα είναι ο Ορφέας Μολανδώνης, γιος του αξέχαστου φίλου Στέφανου και της Φλώρας Ξυδάκη, ένας νέος επαγγελματίας μάγειρας που εργάζεται τον τελευταίο καιρό στο εστιατόριο Ναυτίλος στη Λάκκα της Μυκόνου.
Ο Ορφέας θα μας δείξει αφ’ ενός μεν τα αναγκαία βήματα καθαρισμού και τρόπους διαχείρισης της γαρίδας και θα προχωρήσει με δυο παρασκευές πιάτων:
Γαρίδες σοτέ, ένα μεζεκλίδικο πιάτο με ασιατική προσέγγιση και αρώματα.
Γαρίδες με κριθαράκι, ένα πιάτο δουλεμένο με την τεχνική του ριζότο

Θα προηγηθεί η παρασκευή μιας μπισκ γαρίδας. Είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και απλή αλλά πολύτιμη τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιούμε τα κελύφη για να πάρουμε ένα συμπύκνωμα ζωμού με το οποίο ενισχύονται οι γεύσεις σε παρασκευές με ψάρια και θαλασσινά. Η συνολική διαχείριση ενός υλικού, χωρίς φύρα, είναι στη λογική της σύγχρονης επαγγελματικής εστίασης που καλείται να πάρει το καλύτερο δυνατόν γευστικό αποτέλεσμα.
Με αυτά τα βήματα που επέλεξε ο αγαπητός φίλος Ορφέας να μοιραστεί μαζί μας θα νοστιμίσουμε την Τετάρτη μας. Είναι για μας διπλή η χαρά πολύ περισσότερο που είναι ένας ακόμα νέος Μυκονιάτης βρίσκεται κοντά μας και μάλιστα με αντικείμενο που αφορά την σύγχρονη μαγειρική στη θεματική της θάλασσας και των θαλασσινών.

Η εκδήλωση είναι πάντα ανοικτή για όλους, επαγγελματίες και οικιακούς μάγειρες και μαγείρισσες, φίλους του καλού φαγητού και της μαγειρικής.
Σας περιμένουμε ώρα 6 μμ στην πλατεία της Άνω Μεράς, στην φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018.

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις, Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.