«Αέρας Ιταλικός-γεύσεις Μυκόνου», με τον τρόπο του Daniele Chiantini

Ένα ακόμα ταξίδι στις κουζίνες των λαών με τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Αυτή τη φορά προσεγίζουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο την γειτονική Ιταλία. Έναν τόπο κοντινό, πλάι μας. Με μια κουζίνα όμως που έρχεται από πολύ παλιά. Ήδη από τα χρόνια των πρώτων αποικιών στα Νότια κι από τη Ρωμαϊκή περίοδο ως το Βυζάντιο υπάρχει ένα διαρκές ντάρε αβέρε δανείων και αντιδανείων, με την Ιταλική κουζίνα να δίνει βάσεις και ουσία στη διαμόρφωση της Μεσογειακής κουζίνας αλλά και εκείνης όλου του κόσμου. Με αυτό το γευστικό διαχρονικό νταραβέρι κατά νου ταξιδεύουμε, άλλωστε σαν Λέσχη έχουμε ήδη κάνει μια γνωριμία με την μαγειρική στην γειτονική Ιταλία, με την πρόσκληση του Μάσιμο στο La Rosticceria τον Μάρτη του 2013 για παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών. Τα ταξίδια μας στον κόσμο συνεχίστηκαν, καθώς γνωρίσαμε στοιχεία από τις κουζίνες:
του Μαρόκο (στο ξενοδοχείο Theoxenia), της Ρωσίας και της Ουκρανίας (στο εστιατόριο της Λούντα Ονουφέρκο), του Πόντου (στο café Μπάρκο), της Καππαδοκίας κ.ά.

φωτο-αρχείο «Η Καθημερινή» εστιατόριο «La Cucina di Daniele» Μύκονος

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου στην κουζίνα του Daniele

Η πρόσκληση που δεχτήκαμε από τον φίλο μάγειρα Daniele Chiantini με καταγωγή από τη Siena -που είναι τακτικός επισκέπτης και φίλος της Λέσχης από την αρχή της ίδρυσής της το 2012- μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά. Κυρίως γιατί γνωρίζουμε την αγάπη του για την ουσία της μαγειρικής, την απλότητα, την φρεσκάδα των υλικών και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών τους. Γνωρίζουμε ακόμα ότι ο Daniele δίνει βάση στην τοπικότητα, εκμεταλλευόμενος υλικά που μπορεί να βρει στην τοπική Αγορά. Σχεδόν αλλάζει πλήρως το μενού στο εστιατόριό του κάθε σεζόν, το οποίο συμπληρώνει καθημερινά με πιάτα ημέρας, γιατί θεωρεί την εποχικότητα των προϊόντων πρόκληση, αλλά και υποχρέωση. Μέσα από τα πιάτα που συνθέτει αναδεικνύεται ένας δικός του χαρακτήρας, διακριτός ακόμα και σε παραδοσιακές συνταγές που ενίοτε πατάνε σε πολιτισμικά στοιχεία και τεχνικές από φαινομενικά διαφορετικές μαγειρικές κουλτούρες.
Αυτόν τον Daniele θα γνωρίσουμε την Τετάρτη 28 Μαρτίου. Έναν μάγειρα που βρίσκεται κοντά μας στο νησί από το 1996. Έναν δικό μας άνθρωπο!

Με Τυροβολιά και Ξινότυρο

Την τελευταία αυτή Τετάρτη του Μάρτη και τελευταία χειμερινή συνάντηση της Λέσχης μας, είμαστε καλεσμένοι στο εστιατόριο La Cucina di Daniele. Η ενδιαφέρουσα μαγειρική αυτή συνάντηση εντάσσεται μεν στον Κύκλο: «Ταξίδι στις κουζίνες των λαών», αλλά θα έχει την ιδιαιτερότητα του παντρέματος με τοπικά προϊόντα και κυρίως με την δημιουργικότητα του μάγειρα. Ένας αέρας Ιταλικός αναμένεται να χαϊδέψει ντόπια προϊόντα. Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία παρασκευής πιάτων που θα έχουν σαν συστατικά τους δυο Μυκονιάτικα τυριά που ο Daniele αγαπάει ιδιαίτερα: την Τυροβολιά και το Ξινότυρο. Θα τα διαχειριστεί με τον τρόπο του, ανταποκρινόμενος έτσι  στο κάλεσμα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου για ανάδειξη της ιδιαίτερης τυροκομίας μας με τιμώμενη από τους μάγειρες του νησιού για φέτος, την Τυροβολιά, στο πλαίσιο του Taste of Mykonos.

Σας περιμένουμε την Τετάρτη 28 Μάρτη στις 7:00 μμ στο εστιατόριο La Cucina di Daniele -τηλ. 22890 71513 – (καθώς ανεβαίνουμε από τη Χώρα της Μυκόνου στα αριστερά μας, 500 μ. περίπου πριν την Άνω Μερά).

Η μαγειρική αυτή εκδήλωση, είναι μια ακόμα καλή αφορμή, όπως και οι προηγούμενες για να βρεθούμε, να γνωριστούμε, να γνωρίσουμε πώς μαγειρεύει ο γείτονας, να μαγειρέψουμε κι εμείς σαν έρθει η σειρά μας και να ανταλλάξουμε απόψεις διευρύνοντας τους ορίζοντές μας. Με αυτή την έννοια δεν αποτελεί μάθημα μαγειρικής, ούτε και πρόσκληση σε δείπνο και όπως όλες της Λέσχης μας, είναι με ελεύθερη είσοδο.

Τυροβολιά, παραδοσιακό λευκό τυρί της Μυκόνου.
Φωτογραφία της Βούλας Ξεναρίου

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις, Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.