Τυροβολιά, Taste of Mykonos και Mykonos Art Festival

Συλλογικότητες, φορείς και πρόσωπα του Πολιτισμού
Μια συνάντηση εργασίας με πρωτοβουλία του Γρυπαρείου και του Mykonos Art Festival που επιβάλεται να επιτύχει

«Καλή λευτεριά», στον πολιτισμό*!

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, φέτος, ένας νέος θεσμός έρχεται να αγκαλιάσει τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού: το Mykonos Art Festival.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γρυπαρείου Πολιτιστικού Κέντρου Μυκόνου, η οποία έχει ήδη αποφασιστεί και καλείται από το καλοκαίρι του 2018 να εντάξει στο πρόγραμμά της μια σειρά από εκδηλώσεις που αφορούν δρώμενα εικαστικά, μουσικά, θεατρικά, χορευτικά κ.ά. Κάποια από αυτά κατά καιρούς τα συναντούσαμε ως τώρα σαν εκδηλώσεις του Δήμου και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων του νησιού και σήμερα ήρθε ο καιρός να έχουν την κάλυψη της ομπρέλας του φεστιβάλ, ενός νέου φορέα που φιλοδοξεί να δώσει ώθηση και στον πολιτισμό, μέσα από τις δυνατότητες προβολής και οργάνωσης που δίνονται και που όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε. Είναι μια αξιόλογη πρωτοβουλία. Την Τρίτη 10 Απριλίου κληθήκαμε μαζί με συλλογικότητες και ομάδες που δραστηριοποιούνται με το ευρύτερο κομμάτι του πολιτισμού στο νησί μας για ενημέρωση από τον πρόεδρο του Γρυπαρείου κ. Δημήτρη Κοντιζά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Mykonos Art Festival κ. Αντώνιο Κιούκα.
Όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση που εκπροσωπηθήκαμε από την Ειρήνη Ζουγανέλη και τον Δημήτρη Ρουσουνέλο, είναι σημαντική η στιγμή γιατί:
– είναι η πρώτη φορά που οι πολιτιστικοί φορείς καλούνται όλοι (κι όσοι δεν κλήθηκαν ή δεν παρέστησαν ευχόμαστε να είναι κοντά μας στο μέλλον),
– όσοι βρεθήκαμε το πρωινό της Τρίτης στο Γρυπάρειο είμαστε, άλλος λίγο άλλος πολύ, για χρόνια εθελοντές στο μαγγανοπήγαδο που αντλεί νερό και ποτίζει το δεντράκι του πολιτισμού στο νησί μας,
– υπηρετούμε έτσι κι αλλιώς τον δήμο με την ευρύτερη έννοια και όχι την εκάστοτε δημοτική αρχή, όπερ σημαίνει ότι οι υπηρεσίες μας είναι διαχρονικές, για το καλό του τόπου και όχι προσώπων ή παραταξιακών μηχανισμών,
– η ανιδιοτελής προσφορά μας στον πολιτισμό είναι χρόνια δοκιμασμένη μέσα στη συλλογική μας δράση και σαφώς διαχωρισμένη από τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες.

Στην κίνηση αυτή του Γρυπαρείου και του Δήμου Μυκόνου, δεδομένου του μεγάλου φορτίου που καλείται να σηκώσει, θα βάλουμε κι εμείς πλάτη. Είναι καταδικασμένη να επιτύχει. Ένας ευέλικτος φορέας σαν το Φεστιβάλ μπορεί να αναδείξει τα σημαντικά, να στηρίξει προσπάθειες, να βάλει τάξη και σαφή προγραμματισμό σε ετήσια βάση. Είχαμε κι έχουμε ανάγκη έναν τέτοιο συντονισμό, πάντα με την διατήρηση της αυτονομίας μας σαν συλλογικοτήτων.
Με την ευχή λοιπόν όλα να πάνε καλά, ετοιμάζουμε τις προτάσεις μας, προχωράμε και συντασσόμαστε με την ευχή, όσο κι αν εντάσσεται κάτω από μια ομπρέλα …καλή λευτεριά στον πολιτισμό του νησιού μας. Θα κυοφορήσουμε μαζί τον νέο αυτό θεσμό του Mykonos Art Festival κι όταν με το καλό σταθεί στα πόδια του και ολοκληρώσει τα πρώτα αυτά φετινά του βήματα εδώ είμαστε να τον κρίνουμε, να κριθούμε και να συζητήσουμε το μέλλον του.
Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου είναι μια άτυπη ομάδα με πλούσια δράση και παρουσία σε θέματα γαστρονομικά που έχουν να κάνουν με το νησί. Όσο μας αφορά, μας ζητήθηκε να κλείσουμε το φεστιβάλ με την εκδήλωση/αφιέρωμα του Taste of Mykonos που ετοιμάζουμε με θέμα την τυροβολιά.
Δεδομένου ότι ήδη έχουμε κάνει τις σχετικές επαφές για πολύπλευρη στήριξη από ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, τον Δήμο, την Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. και φορείς εκτός Μυκόνου, δεν έχουμε αντίρρηση να ενταχθούμε στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ. Το Taste of Mykonos έχει χαρακτήρα εξωστρέφειας. Είμαστε σίγουροι ότι, οι συνδιοργανωτές δημοτικοί φορείς και η δομή του Φεστιβάλ, με την καλή οργάνωση και χρηματοδότηση μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα. Θα θέλαμε, όπως και προ 3ετίας αυτό για την Κοπανιστή, το φετινό αφιέρωμα στην Τυροβολιά να αναδειχθεί σε μια από τις μεγάλες και σημαντικές εκδηλώσεις. Επιθυμία μας είναι η ανάδειξη, δημιουργία και προώθηση καλών ειδήσεων τις οποίες έχει ανάγκη το νησί μας. Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός μέσα από τα προϊόντα, την παραγωγή και την μαγειρική του νησιού μας μπορεί να συμβάλει σε αυτό.
Σας καλούμε λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια, που μπορεί να κλείνει χρονικά το φεστιβάλ και την καλοκαιρινή σεζόν, είναι όμως υπόσχεση για ένα νέο, νόστιμο και μυρωδάτο ξεκίνημα.

*H έκφραση ακούστηκε από τον εκπρόσωπό μας
στη συνάντηση, ο οποίος το συνδύασε με το γεγονός
ότι η σύζυγος του προέδρου του Γρυπαρείου
αναμένεται εντός των ημερών να γεννήσει.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.