Με Κεφτέδες και Σύσσερα Μυκόνου μοσχοβόλησε η Άνω Μερά

Τσικνίζοντας με την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

(Αναφορά σε δυο πιάτα που σπάνε μύτες …ραγίζουν γούλες)


Μια ακόμα όμορφη βραδιά την Πέμπτη στην Άνω Μερά με τα «Μαγειρέματα» της Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου
Χάρη στον Παναγιώτη Μενάρδο, την Ειρήνη Ζουγανέλη και τον Γιάννη Δάντο που έφτιαξαν «Σύσσερα Μυκονιάτικα» και «Χοιροσφαΐσιους κεφτέδες», δυο πιάτα που βγαίνουν μέσα από την παράδοση του νησιού μας.
Τα δύο αυτά πιάτα από τα κλασσικά της Μυκονιάτικης μαγειρικής παρουσιάστηκαν πριν 3 βδομάδες στην Έκθεση Εξποτρόφ στην Αθήνα και αποτελούν μέρος πρότασης για τη δημόσια εστίαση με άρωμα Μυκονου και έμπνευση από την τοπική παράδοση.
Και τα δυο θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αποτελούν κοινό μαγειρικό και γευστικό τόπο στα Μυκονιάτικα εστιατόρια. Το ευχόμαστε και θα συνεχίσουνε προς αυτή την κατεύθυνση να επιμένουμε. Απλά ας αναλογιστούμε όλοι τί δυναμική θα μπορούσαν να προσθέσουν τα κεφτεδάκια Μυκόνου στο μενού των τοπικών εστιατορίων, με το χοντροκομμένο τους κιμά και τα κλασσικά μυρωδικά της Μυκόνου τη θρύμπη και τη ρίγανη να σπάνε μύτες.

Στην εκδήλωση της Λέσχης πάντως γούλες ράγισαν, μύτες έσπασαν  κι ήταν και Τσικνοπέμπτη:

– με τα Χοιροσφαΐσια κεφτεδάκια της Ειρήνης Ζουγανέλη όπως τα φτιάχνει χρόνια τώρα στην εταιρία της, όπου προσφέρει μαγειρικές υπηρεσίες (βλ. εδώ το καινούργιο της site:  https://irinizouganeli.gr/ ) με Μυκονιάτικες και παραδοσιακές Ελληνικές νοστιμιές, για όσους επιλέγουν να τους μαγειρέψει κατά την παραμονή τους στη Μύκονο!

– και το σύσσερο (ή σύγλινο) Μυκόνου παρασκευασμένο με τον τρόπο του Παναγιώτη Μενάρδου, σεφ, ιδιοκτήτη του εστιατοριου M-eating, βλ.  http://www.m-eating.gr/ που το έφτιαξε ακριβώς με τον τρόπο που θα το παρασκευάζει το καλοκαίρι καθώς είναι ενταγμένο στο νέο του μενού συνοδευόμενο με φάβα.

Ήταν μια βραδιά απολαυστική. Ευχαριστούμε όλες και όλους όσους έφεραν κεράσματα, ιδιαίτερα την Μαργαρίτα Τσακιρίδη από το ζαχαροπλαστείο Casa Dolce με το εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταϊφι, τη Νικολέτα Ανδρεοπούλου που μας γλύκανε με τους λουκουμάδες της. Τον φίλο από την Μεσσηνία που έφερε λάδι παραγωγής του και τις φίλες που πρόσφεραν κρασιά κ.ά.

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου συνεχίζει τις πολλαπλές δραστηριότητές της ασταμάτητα τα τελευταία 5 χρόνια. Παραμένει πάντα μια πρωτοπόρα, δυναμική και πάντα ενεργή συλλογικότητα. Αντλεί έμπνευση και δύναμη από το Κοινόν των Μυκονίων. Λειτουργεί άτυπα σαν παρέα φίλων που την συναποτελούμε όλοι όσοι κατοικούμε ή αγαπάμε το νησί της Μυκόνου, μας αρέσει η μαγειρική, η προώθηση των τοπικών προϊόντων και η γνωριμία με γεύσεις και στοιχεία από τις κουζίνες του κόσμου. Παραμένουμε όλα αυτά τα χρόνια …Λέσχη του μηδέν ευρώ, καθώς  στηριζόμαστε στην ψυχή και σώματι συνεισφορά ημών όλων των συμμετεχόντων.

Συνεχίζουμε την επόμενη Τετάρτη 6 Μάρτη (προσοχή αλλαγή ημέρας)  και ώρα 6 μμ με επίσκεψη σε μια σημαντική παραγωγική εγκατάσταση που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια στο νησί μας: την Μικροζυθοποιΐα που παράγει την Μπύρα Mikόnu. Θα ενημερωθούμε για την πλήρη δαδικασία παραγωγής, θα δοκιμάσουμε μπύρες, κάποιες εκ των οποίων πειραματικές κατευθείαν από τις δεξαμενες και θα ξεναγηθούμε στον χώρο από τους ίδιους που την παράγουν.
Το ραντεβού μας ορίζεται για το Εμπορικό Κέντρο Δήλος, στην είσοδο του μικροζυθοποιείου που βρίσκεται (στο υπόγειο) λίγο πριν την είσοδο του «Ιατρικό Κέντρο Μυκόνου».

Υπενθυμίζουμε ότι:
-την Παρασκευή 8 Μαρτίου θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη όπου θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ, η μικρού μήκους ταινία της Ελιάνας Αμπραβανέλ «Βάλσαμο». Στην ταινία το θέμα είναι ένα πρωινό στις κουζίνες του Τζαννείου Νοσοκομείου στον Πειραιά όπου ο σεφ Ιάκωβος Απέργης και η ομάδα του δίνουν έναν αγώνα αναβάθμισης του νοσοκομειακού φαγητού γιατί πολύ απλά …η τροφή μας είναι το φάρμακό μας! Εκεί βρέθηκε η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, με αγάπη και διακριτικότητα πρόσθεσε την δικιά της πινελιά προσφοράς με άρωμα από το νησί μας. Η συνέχεια επί της οθόνης…

-η αναβληθείσα μεγάλη μας εκδήλωση με θέμα την Τυροβολιά και ευρύτερα την Μυκονιάτικη Τυροκομία, έχει πάρει σειρά για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μάη 3-5/5/19.
Είμαστε και για αυτή την εκδήλωση ανοικτοί σε ιδέες, συμμετοχές, χορηγίες.
Θα είναι μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία της Λέσχης μας, που θα σημάνει πολλά και για την τοπική παραγωγή και για την γαστρονομία και την εστίαση στη Μύκονο.

Καλό μήνα!

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις, Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.