και μετά τα εσπεριδοειδή …πάμε Γιάννενα!

Μια ομορφιά συντροφιαστή και μυρωδάτη ήταν η συνάντηση της Πέμπτης που μας πέρασε. Αφιερώθηκε συμπληρωματικά σε ακόμα περισσότερες χρήσεις των εσπεριδοειδών.
Έτσι με τη  αρωγή της Δήμητρας Λοΐζου Βουλγαράκη, της Ειρήνης Ζουγανέλη και του Γιάννη Δάντου η αίθουσα της Κοινότητας στην Άνω Μερά μοσχοβόλησε.

Αμυγδαλωτά με μανταρίνι
Στην αρχή η Δήμητρα μας έφτιαξε εκλεκτά αμυγδαλωτά με πολτό από φλούδα μανταρινιού.  Ήταν μια παραλλαγή των αμυγδαλωτών που φτιάχνουν στην μυροβόλο Χίο. Απλή διαδικασία, με ελάχιστα υλικά και σκέτο πλάσιμο, χωρίς ψήσιμο. Πραγματικά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές αμυγδαλωτών που έχουμε στην πατρίδα μας. Το στόμα γεμίζει αρώματα και αίσθηση φρεσκάδας.

και το όνομα αυτών: Γριοβόλια
Στη συνέχεια η Ειρήνη με τον γιο της Γιάννη, που στέκεται δίπλα της συχνά στις εκδηλώσεις της Λέσχης μας με ζήλο και πραγματικά αξιοσημείωτη γνώση και συνέπεια.
Έφτιαξαν πιτάκια με τυροβολιά και ξύσμα εσπεριδοειδών, σε δυο μάλιστα εκδοχές:
– γλυκά με μέλι και κανέλα και
– νόστιμα με λίγη κοπανιστή.
Από την απλότητα και την ευκολία της παρασκευής, το σχήμα τους που μοιάζει με μικρές γριές (οι Μυκονιάτικες τηγανήτες) και την τυροβολιά, εύκολα περάσαμε και σε βαφτίσια δίνοντας στα τηγανητά αυτά πιτάκια το όνομα Γριοβόλια.

Σαλάτα πορτοκάλι
Το κενό της απουσίας του Παναγιώτη Μενάρδου που μας είχε υποσχεθεί παρασκευή λικέρ εσπεριδοειδών κάλυψε ο Δημήτρης Ρουσουνέλος εν των ενόντων με την παρασκευή μιας απλής Σαλάτας Πορτοκαλιού με τον τρόπο που τον φτιάχνουν στην περιοχή της Μεσσηνίας: κομμένες στα τρία φέτες από πορτοκάλι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χονδρό αλάτι και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Με την ευκαιρία μας εξήγησε τον τρόπο που ο ίδιος φτιάχνει το δικό του θαλασσινό αλάτι.

Ηπειρώτικη Κουζίνα: ανοίγουμε φύλλο ψήνουμε πίτες
Συνεχίζουμε αυτή την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου με μια ακόμα αναφορά στις Τοπικές Κουζίνες της πατρίδας μας. Αυτή τη φορά με οδηγό την μαγείρισσα Κατερίνα Μπαρκαγιάννη, που κατάγεται από την περιοχή του νομού Ιωαννίνων, θα γνωρίσουμε στοιχεία από τη Ηπειρώτικη Κουζίνα. Ετοιμαστείτε λοιπόν όσοι θα είστε κοντά μας για να ανοίξουμε λεπτό Ηπειρώτικο φύλλο.
Φέρτε και τα εργαλεία σας, έναν πλάστη, μια πλασταριά.
Η Κατερίνα έχει κατά νου να μας πάρει από το χέρι κυριολεκτικά και ύστερα να μας ρίξει στα βουνά και στα λαγκάδια της Πίνδου και δεν θα μας αφήσει ήσυχους αν δεν εντρυφήσουμε βαθιά στα μυστικά της κουζίνας που έδωσε γεύση και άρωμα πατρίδας στα νεανικά της χρόνια. Στη συνέχεια φιλοδοξούμε να προλάβουμε να φτιάξουμε Κοκκορόπιτα, Χορτόπιτα και Γαλατόπιτα.

Ώρα 5:30 ξεκινάμε, αυστηρά, για να τα προλάβουμε όλα.
Αίθουσα πλάι στην παλιά Κοινότητα, στην πλατεία Άνω Μεράς Μυκόνου.
Όλοι ευπρόσδεκτοι πάντα στις εκδηλώσεις και στα μαγειρέματά μας.

Κατηγορίες: Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *