Σ’τάρι… στων ψυχών τη μνήμη και τη χάρη

Στάρι βρασμένο
(φωτογραφία της Βαγγελιώς Κασσαπάκη http://www.cretangastronomy.gr/

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Ανωμερίτισσες στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων Μαγειρεμάτων της Πέμπτης, αφιερώνει ένα απόγευμα σε ένα δημητριακό με τεράστια πολιτισμική σημασία και συμβολισμό, το Σιτάρι.
Κυρίως, με την ευκαιρία της μεγάλης νηστείας που ήδη διανύουμε και ενός από τα σημαντικά Ψυχοσάββατα, αυτό του πρώτου Σαββάτου της Σαρακοστής, θα επικεντρωθούμε σε ένα σημαντικό κομμάτι από τη χρήση του σιταριού και στον συμβολισμό του στην Ορθόδοξη θρησκευτική τελετουργία.

Από τη σταρομα’εργιά και το κολλυβοζούμι, ως τα κόλλυβα

Το στάρι…
για των ψυχών τη μνήμη
και τη χάρη

Από τη Σταρομα’εργιά, στον Χόντρο κι από το κολλυβοζούμι, ως τα κόλλυβα, η διαδρομή του σιταριού έχει σκοπό να θρέψει, να ευχαριστήσει, να τιμήσει «ζώντες και τεθνεώτες».
Τιμάμε την ίδια μας την ανθρώπινη ουσία, κρατώντας ζωντανά στη μνήμη μας πρόσωπα αγαπημένα και αφιερώνοντας λίγο χρόνο, ώστε η προσφορά και το μοίρασμα να είναι εύγευστο, ευπαρουσίαστο και με τις πρέπουσες πολιτισμικές αναφορές και καταβολές.
Ο Σύλλογος Γυναικών Ανωμερίτισσες, που έχει αφιερώσει μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων του για να κρατήσει ακέραιο το νήμα με την παράδοση και τον πανάρχαιο πολιτισμό μας, με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία δέχτηκε να αναλάβει την παρουσίαση και την μύησή μας σε κάτι που φαντάζει δύσκολο, αλλά όπως πάντα χρειάζεται απλά, λίγο χρόνο, θέληση και αγάπη.
Οδηγοί μας στις παρασκευές και στον στολισμό του σταριού για Κόλλυβα θα είναι τα μέλη του Συλλόγου: Λίζα Ι. Ζουγανέλη, Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη και Μαρία Ι. Χανιώτη
Την Πέμπτη 2 Μάρτη 2017, ώρα 05:30 μμ
Εκδήλωση ανοικτή για όλους στην αίθουσα πλάι στην τ. Κοινότητα στην πλατεία Άνω Μεράς.

Κι από το Στάρι στο Μυκονιάτικο Λάδι
(νεώτερη ενημέρωση 09.03.17)
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Θα ανακοινωθεί ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Αξίζει εδώ να προαναγγείλουμε ότι η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου εντάσσει τις εκδηλώσεις της σε μια λογική συνέχεια, έτσι μετά το Σιτάρι έπεται ένα ακόμα προϊόν ισχυρού συμβολισμού το Ελαιόλαδο και η Ελιά και ακολουθεί ο Οίνος και άλλα…
Σημειώστε μια σημαντική εκδήλωση για το Ελαιόλαδο:
«Ετήσια Γευσιγνωσία Μυκονιάτικου Ελαιόλαδου» μια εκδήλωση του ΕΡ.Ο.Σ. σε συνεργασία με την Λέσχη μας. Για τρίτη χρονιά με τον Γιάννη Καρβέλα -σύμβουλο επιχειρήσεων και εισηγητή σεμιναρίων για το Εάιόλαδο- να μας εξηγεί, πως επιλέγουμε και τι προσέχουμε στο Ελαιόλαδο κάτι αφορά καταναλωτές, και μάγειρες επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αλλά και τους καλλιεργητές αφού ένα σημαντικό κομμάτι της παρουσίασης θα έχει θέματα όπως: Καλλιεργητική φροντίδα της Ελιάς -Από το χωράφι στο Λιοτρίβι – Συγκομιδή, ελαιοπαραγωγή, αποθήκευση, κατανάλωση.
 Σημειώστε τις ημερομηνίες
(ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΡΙ): Πέμπτη 2 Μάρτη 2017, ώρα 05:30 μμ
(ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ): Σάββατο 11 Μάρτη 2017 ώρα 06:30 μμ
πάντα στην φιλόξενη Αίθουσα Εκδηλώσεων της τ. Κοινότητας στην πλατεία Άνω Μεράς που μας παραχωρεί ευγενικά η Τοπική Κοινότητα.

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις, Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.