Εστιατόρια με 25+ χρόνια παρουσία στο νησί

Με ελλείψεις βέβαια η παρουσίαση*, αλλά πολύ ενδιαφέρον στην ουσία του θέμα: Εστιατόρια με ιστορία
Κείμενο – Ρεπορτάζ: Τίτη Βελοπούλου & Κατερίνα Ρίγκου
Οι πληροφορίες (τιμές κλπ) ισχύουν για την περίοδο που γράφτηκαν
Καλοκαίρι 2014

Αυτα τα στεκια στην Μυκονο εχουν κλεισει πανω απο 25 χρονια ζωης!

Από την Τίτη Βελοπούλου
(tvelopoulou@dousiscom.gr)


Κείμενο – Ρεπορτάζ: Τίτη Βελοπούλου & Κατερίνα Ρίγκου (krigou@dousiscom.gr)

All time classic! 25 + years old

Εστιατόρια που έχουν αποδειχτεί σταθερές αξίες στο νησί καθώς αριθμούν πάνω από 25 χρόνια παρουσίας! Ας δούμε μαζί ποια είναι.

 

ΚΟΥΝΕΛΑΣ 47 ΧΡΟΝΙΑ
Σβορώνου, Γιαλός, Τ. 22890 28220
Από το 1967, αυτή η ιστορική ψαροταβέρνα σερβίρει ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια, αλλά και υπέροχα σπαγγέτι και ριζότο, στον όµορφο κήπο της στην καρδιά της Xώρας. Άψογο service, φιλικό περιβάλλον, εξαιρετικό φαγητό, λαχανικά και µυρωδικά από τον δικό τους κήπο είναι κάποια από τα στοιχεία που έχουν κατατάξει τον Κούνελα στα all time classic σηµεία! Από €25. Καθηµερινά από τις 18:30.

ΜΑΔΟΥΠΑΣ 72 ΧΡΟΝΙΑ
Γιαλός, Τ. 22890 22224
Ο Μαδούπας, ονοµασία που προέκυψε από οικογενειακό παρατσούκλι, µετά από 72 χρόνια έχει γίνει πια συνώνυµο της Μυκόνου! Σήµερα η τρίτη γενιά, και συγκεκριµένα οι εγγονοί του πρώτου ιδιοκτήτη, «τρέχουν» µε το ίδιο πάθος την οικογενειακή επιχείρηση. Σε ένα προσεγµένο περιβάλλον, θα απολαύσετε από καφέ και πρωινό µέχρι πλούσιο ελληνικό µενού, µε πολλά χειροποίητα πιάτα και όλα σε προσιτές τιµές. Όλο το χρόνο 07:00-02:00.

TΑΣΟΣ 52 ΧΡΟΝΙΑ
Παράγκα, Τ. 22890 23002

Από τις παλαιότερες ταβέρνες στη Μύκονο (χρονολογείται από το 1962), όταν ακόµα εδώ έφτανε µόνο το καΐκι! Πάνω ακριβώς στην παραλία της Παράγκας, πρόκειται για µια οικογενειακή επιχείρηση που δίνει έµφαση στην ποιότητα και τις αυθεντικές γεύσεις. Σε αυτό το σηµείο από το οποίο δεκαετίες τώρα έχουν περάσει όλοι οι διάσηµοι επισκέπτες του νησιού, πατήστε ξυπόλητοι πάνω στην άµµο και, κάτω από τη σκιά των δέντρων, απολαύστε φρέσκο ψάρι και σπιτικά µαγειρευτά. Aπό €15. Καθηµερινά 12:00-όσο πάει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ
Ορνός, Τ. 22890 22837
Πάνω στην παραλία, εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, θα βρείτε την ταβέρνα του Κωνσταντή µε εξαιρετική ελληνική κουζίνα και έµφαση στα φρέσκα θαλασσινά. Δοκιµάστε το κριθαρότο µε σουπιά στο µελάνι της και γραβιέρα Κρήτης. Καθηµερινά από τις 09:00.

ΜΑΘΙΟΣ 30 ΧΡΟΝΙΑ
Τούρλος, Νέο Λιµάνι, Τ. 22890 23344
Αυτή την οικογενειακή ταβέρνα την άνοιξε το 1984 ο Δηµήτρης Ξυδάκης και τώρα τα ηνία έχουν τα εγγόνια του, Σοφία και Δηµήτρης. Γνωστή για τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και την απαράµιλλη φιλοξενία της, φηµίζεται για το φρέσκο ψάρι, τα µαγειρευτά, τις χειροποίητες πίτες, τα πιάτα ηµέρας, όλα υπό τις οδηγίες της κυρίας Βαγγελιώς, σε ένα χώρο που θυµίζει παλιό µπακάλικο, µε µια εκπληκτική βεράντα και µοναδική θέα στο λιµάνι. Ανάµεσα στις σπεσιαλιτέ, το χοιρινό κότσι µε µπύρα (ψήνεται 12 ώρες). Από €14. Καθηµερινά από τις 08:00 (για πρωινό)-01:00.

ΑGRARI 32 ΧΡΟΝΙΑ
Παραλία Αγραρίου, Τ. 22890 71295, www.agraribeach.gr

Με 32 χρόνια, αυτή η παραδοσιακή ταβερνούλα δεν χρειάζεται συστάσεις. Κρυµµένη σε έναν ολάνθιστο κήπο, πάνω κυριολεκτικά στην παραλία του Αγραρίου, ξεχωρίζει για την οικογενειακή της ατµόσφαιρα και την εκλεκτή παραδοσιακή τίµια κουζίνα. Δεν γίνεται να µείνετε ασυγκίνητοι από τη µεγάλη γκάµα σε µαγειρευτά που ετοιµάζονται φρέσκα και λαχταριστά κάθε πρωί µε ντόπιες πρώτες ύλες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από το µποστάνι της οικογένειας. Αράξτε κάτω από την µπουκαµβίλια και απολαύστε από σπιτική µαµαδίστικη κουζίνα (must το κατσικάκι µουσακάς) µέχρι ολόφρεσκα ψάρια και µεζέδες. Για το τέλος αφήστε χώρο για µια πορτοκαλόπιτα! Από €15. Καθηµερινά 08:30-όσο πάει.

ELIA 45 ΧΡΟΝΙΑ
Ελιά, T. 22890 71204, www.mykonoselia.gr

Ποιος να το φανταστεί ότι το 1969, στη θέση αυτού του προσεγµένου beach restaurant στην παραλία της Ελιάς, υπήρχε µια µικροσκοπική γραφική ταβερνούλα δίπλα στο κύµα! Τότε, για να την προσεγγίσεις, έπρεπε να κάνεις ολόκληρο ταξίδι. Μετά ήρθε το ηλεκτρικό, φτιάχτηκε ο δρόµος και σήµερα η τρίτη γενιά ιδιοκτητών συνεχίζει να προσφέρει ένα ιδανικό all day spot. Με ειδικό snack menu για την παραλία και καθαρές µεσογειακές προτάσεις, καλύπτει όλα τα γευστικά γούστα. Δοκιµάστε ολόφρεσκα ντόπια ψάρια, καθώς και τις πρωτότυπες δηµιουργίες του σεφ σε ζυµαρικά και κρεατικά, που φέρουν πινελιές της τοπικής γαστρονοµικής παράδοσης. Στα συν τα πληθωρικά πρωινά. Aπό €17. Καθηµερινά 09:00-23:00 (κουζίνα).

KOSTAS RESTAURANT 51 ΧΡΟΝΙΑ
Μητροπόλεως 5, Χώρα, Τ. 22890 23326, www.kostasmykonos.gr
Ένα γνήσιο ελληνικό εστιατόριο, µε εξαιρετικά πιάτα ηµέρας και µαγειρευτά, που άνοιξε το 1963 και από τότε µέχρι σήµερα αποτελεί ορόσηµο για το νησί… Μπορεί το ’60 να σέρβιρε τους Beatles, όµως την απόλυτη επιτυχία τη γνώρισε την εξωστρεφή δεκαετία του ’80. Με τη δεύτερη γενιά στο τιµόνι, η παράδοση δεν παραµερίστηκε, καθώς τα πιάτα ετοιµάζονται µε φρέσκες, ντόπιες ύλες. Μην παραλείψετε να δοκιµάσετε το φιλέτο ψάρι α λα σπετσιώτα! Στα συν η ζωντανή µουσική! Από €20. Καθηµερινά από τις 12:00-02:00.

NIKO’S TAVERNA 38 ΧΡΟΝΙΑ
Γιαλός, Τ. 22890 24320

Εδώ και 38 χρόνια, αυτή η ταβέρνα πίσω από το Γιαλό αναδεικνύει και τιµά την καλή ελληνική κουζίνα. Θα βρείτε ποικιλία γεύσεων, θαλασσινά και ψάρια από ντόπια καΐκια, λαχανικά και µυρωδικά από το οικογενειακό κτήµα του κυρίου Νίκου, σπιτικά πιάτα ηµέρας και, φυσικά, καλό ελληνικό κρασί! Highlight: Το ολοκαίνουριο Pastry Niko’s a la minute ακριβώς δίπλα, όπου ο patissier θα ετοιµάσει το γλυκό της αρεσκείας σας τη στιγµή της παραγγελίας! Καθηµερινά από τις 12:00.

ΝIKOLAS TAVERNA 47 ΧΡΟΝΙΑ
Αγία Άννα, Παράγκα, Τ. 22890 25264, 23566, www.nikolas-taverna.com

Ήταν το 1967 όταν, στην αποµονωµένη τότε παραλία της Αγία Άννας στην Παράγκα, ο Νικόλας και η Κατερίνα Δαχτυλίδη άνοιξαν αυτή την οικογενειακή ταβερνούλα, πάνω στο κύµα… Τότε δεν υπήρχε δρόµος και κουβαλούσαν οι ίδιοι τις πρώτες ύλες µε γαϊδουράκια. Σήµερα, µε την ίδια φιλοσοφία συνεχίζει να δίνει το «παρών», µε τα παιδιά τους, Κώστα και Άννα, και το εγγόνι τους, Νικόλα, στο τιµόνι… Διατηρώντας την αυθεντικότητα και την ποιότητά της, φηµίζεται για τα φρέσκα µαγειρευτά, τα ντόπια κρέατα και τα σπαρταριστά ψάρια, που πιάνουν τα δίχτυα τους καθηµερινά, ενώ αξίζει να τονιστεί πως τα ζαρζαβατικά και τα λαχανικά προέρχονται από το µποστάνι τους, ένα από τα µεγαλύτερα στη Μύκονο, στην περιοχή Σκαλάδου. Η παράδοση θέλει τους πελάτες να επιλέγουν από τις βιτρίνες τα σαλατικά, τα οποία συνδυάζουν µε τη µεγάλη γκάµα 15-20 συνταγών. Ξεχωρίσαµε το ψητό καλαµάρι, το χταπόδι σαλάτα, τα µαυροµάτικα, το µαρινάτο γαύρο, την κρεµµυδόπιτα, ενώ must είναι ο µουσακάς και η γαριδοµακαρονάδα µε σος ούζου. Θετική νότα στο µαγαζί και η Ρένα µε το χαµόγελό της και τα ωραία της γλυκά, µε σπεσιαλιτέ τον µπακλαβά! Από €15. Καθηµερινά από τις 09:00 (για πρωινό) µέχρι τις 23:00.

PASTA FRESCA BARKIA 36 ΧΡΟΝΙΑ
K. Γεωργούλη 15, Τ. 22890 22563, 27008,
www.pastafrescabarkia.com

Σύστησε στη Μύκονο την ιταλική κουζίνα, µιας και αυτό το ιταλικό εστιατόριο, στο κεντρικό καλντερίµι της Mπαρκιάς, έχει ιστορία που γυρίζει πίσω στο 1978. Πίτσες και δεκάδες είδη ζυµαρικών, που φτιάχνονται εκείνη την ώρα µε τις πιο αγνές πρώτες ύλες. Δοκιµάστε τα linguini µε καβουρόψιχα ή καβουροδαγκάνες, τα γεµιστά ραβιολάτσι και τα τορτελάτσι, ενώ ιδιαίτεροι είναι και οι συνδυασµοί µε το κρέας. Highlight: Καθηµερινά, ανάµεσα στις 18:00-23:00 έχετε την ευκαιρία να πάρετε µια γεύση από το πώς φτιάχνονται τα διάφορα είδη χειροποίητης pasta από τον Ιταλό σεφ! Από €18. Καθηµερινά 13:00-03:00.

SALE & PEPE 25 ΧΡΟΝΙΑ
Λάκκα, Μ. 6944 376776
Mε εξαιρετικές πρώτες ύλες, µυρωδικά και λαχανικά από το δικό τους κτήµα, χειροποίητο ψωµί και σπιτικά γλυκά, κάνει τη διαφορά. Στα highlights, το carpaccio ροφού, το tartar τόνου, το κυκλαδίτικο ψάρι σε κρούστα από αλάτι, αλλά και τα wine tastings. Ενηµερωµένη λίστα κρασιών! Φέτος θα είναι ανοιχτό από το µεσηµέρι, ενώ στο µενού προστέθηκε και πίτσα από Ιταλό pizzaiolo. Από €35. Καθηµερινά 13:30-01:30.

VENEZIA 39 ΧΡΟΝΙΑ
Μικρή Βενετία, Τ. 22890 24264
Το 1975 ήταν η πρώτη ψαροταβέρνα στη Μικρή Βενετία, και σήµερα ο Κωσταντής, εγγονός του ιδιοκτήτη, επιµένει να προσφέρει σε αυτό το προνοµιακό σηµείο φρέσκα θαλασσινά, ψάρια και αστακοµακαρονάδες, αλλά και τις παραδοσιακές σπιτικές συνταγές της γιαγιάς Ειρήνης, όπως ταραµοσαλάτα και µελιτζανοσαλάτα. Για το τέλος, εξαιρετικό θα χαρακτηρίζαµε το cake µε το παγωτό! Από €25. Καθηµερινά 10:00-01:00.

ΤHALASSA BEACH RESTAURANT 47 ΧΡΟΝΙΑ
Kαλαφάτης, Τ. 22890 72081, 71367

Σε εξαιρετική τοποθεσία στον Καλαφάτη από το 1967, ξεχωρίζει για την ποιότητα των πρώτων υλών, που προέρχονται από τις φάρµες των ιδιοκτητών. Εδώ και 8 χρόνια, chef είναι ο Διονύσης Ζουγανέλης, ο οποίος φέτος µας προτείνει ένα µενού άκρως ανανεωµένο. Ξεχωρίσαµε την καπνιστή πέστροφα µε baby πατατούλες, τις γαρίδες σαγανάκι µέσα σε µανιτάρια portobello µε κρέµα balsamico αρωµατισµένο µε βατόµουρο, τα τραγανά πιτάκια µε λούζα Μυκόνου και το τραχανότο µε απάκι Κρήτης. Για το τέλος, κρατήστε χώρο για ένα… αποδοµηµένο cheesecake, µε επικάλυψη από µαρµελάδα ντοµάτας! Highlight το deck, για να φτάνεις µε το σκάφος! Aπό €25. Καθηµερινά10:00-00:00 και για πρωινό.

Πηγή:MYKONOS MAGAZINE

* Κι ακόμα (για να συμπληρώσουμε όσα η δημοσιογραφική καταγραφή παρέλειψε) Το «Αντωνίνης» 50 και πλέον χρόνια, το «Κατρίν» 42 χρόνια, κατά τι περισσότερα το «Αλευκάντρα», το «Evas garden» γύρω στα 40, η ‘Σπηλιά’ γύρω στα 40, «Marco polo» κάπου 40.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *