H Γαστρονομία του τόπου μας

Ο σπόρος υπήρχε από παλιά. Έφτασε ο καιρός να πετάξει το πρώτο μπουμπούκι η λέσχη γαστρονομίας Μυκόνου. Εκατόν τριάντα συμπολίτες μας, από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν, εξέφρασαν γνώμη, έκαναν προτάσεις με λίγα λόγια άρχισε η ζύμωση. Το γαστρονομικό κίνημα της Μυκόνου είναι γεγονός, είναι εδώ και θα μείνει γιατί ξανά ανακαλύψαμε ότι ο θησαυρός είναι δίπλα μας.

Την περασμένη άνοιξη καλημέρισα μια γειτόνισσα μου που περνούσε μέσα από το αμπέλι. Μου είπε ότι πηγαίνει στο σούπερμαρκετ για να αγοράσει κληματόφυλλα, θα έφτιαχνε ντολμάδες. Της είπα ότι μόλις προσπέρασε τα κληματόφυλλα. Ξαφνικά ξύπνησε από ένα γαστρονομικό λήθαργο, γύρισε άρχισε να μαζεύει κληματόφυλλα και έτσι δέθηκε η κλωστή από εκεί που την είχε αφήσει η μάννα της.

Γαστρονομία του τόπου μας είναι η μυρουδιά μιας πραγματικής ντομάτας, είναι η γεύση ενός ψαριού από την πάγκα, η κάπαρη, ο κρίταμος, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα σπαράγγια, τα χόρτα του φρυάνου,ο  μάραθος και βέβαια η τεχνική που θα τα υπηρετήσει , θα τα αναδείξει. Γαστρονομία ενός τόπου είναι αυτό που παράγει και που σοφά μαγειρεύει. Η γαστρονομία ενός τόπου είναι πολιτισμός που ρέει στον χρόνο, ταξιδεύει με τους ανθρώπους και καταγράφεται στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Η Μύκονος όπως άλλα νησιά με λίγους πόρους , ζήτησε και πέτυχε την τουριστική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι η γαστρονομία εκτός από στοιχείο της πολιτισμικής μας ταυτότητας είναι και εμπορεύσιμο αγαθό. Συνεπώς η σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με τον τουρισμό, η ποιότητα και η αλήθεια του τουριστικού προϊόντος μπορεί να φέρει την Μύκονο σε πλεονεκτική θέση αναδεικνύοντας την σε γαστρονομικό προορισμό.

Επειδή βεβαίως η τοπική γαστρονομία συνυπάρχει και εξαρτάται από τα τοπικά προϊόντα, οι παραγωγοί αυτοδικαίως καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στο γαστρονομικό κίνημα. Εδώ που η παραγωγή είναι σε φθίνουσα πορεία,  είναι καιρός να ξαναδώσουμε στους παραγωγούς την υπερηφάνεια ότι είναι σημαντικοί στο γίγνεσθαι του τόπου και να τους δώσουμε ευκαιρία και κίνητρα για παραγωγή περισσοτέρων και καλύτερων προϊόντων..

Στον επόμενο γαστρονομικό κύκλο που είναι οι Κυκλάδες, αλλά και στον αμέσως ευρύτερο το Νότιο Αιγαίο η επαφή, τα γαστρονομικά δάνεια και η ομαδοποίηση είναι αυτονόητα.  Όπως αυτονόητη είναι η αγάπη και προσήλωση μας στην Νέα την σύγχρονη Ελληνική κουζίνα. Ασφαλώς θα συνεργήσουμε στην οργάνωση και λειτουργία διαδικτυακού παντοπωλείου ώστε τα προϊόντα και οι σπεσιαλιτέ των νησιών μας να βρίσκονται σε κάθε τραπέζι του Νοτίου Αιγαίου και όχι μόνο. Ασφαλώς θα επιμείνουμε στην σύσταση και λειτουργία αγορών τοπικών προϊόντων.

Ασφαλώς χειροκροτούμε και υποστηρίζουμε το σύμφωνο ποιότητος του νοτίου αιγαίου. Φιλοδοξία μας είναι,  με εργαλείο την λέσχη γαστρονομίας να ωφελήσουμε και τους παραγωγούς και το τουρισμό , αλλά συγχρόνως να απολαμβάνουμε την ευωχία της γαστρονομίας.

Γιώργος Ριζόπουλος


																	

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.