Αντριώτικες συνταγές

αρχείο: (Ο περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου)

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Συνταγές με λάπαθα

Τα συναντάμε στα ίδια κάθε χρόνο ακαλλιέργητα μέρη με πολύ νερό και ήλιο. Στον Λειβαδιανό ποταμό, στην Άβυσσο, μέσα στους μπαξέδες ,στη Παλιόπολη κάτω από το καφενείο…

Τα φύλλα του είναι μακρόστενα και έχουν μια ελαφριά πικρή γεύση. είναι από τα χόρτα με την υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.
Μαζεύονται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης και έχουν την τιμητική τους θέση στη αντριώτικη κουζίνα.

Ντολμαδάκια με λάπαθα :
Πλύσιμο καλό τα λάπαθα, ζεμάτισμα και μετά στο κρύο νερό.
Στο τηγάνι δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα με λίγη ντομάτα και για 50 ντολμαδάκια, δύο φλιτζάνια ρύζι, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και άνιθο.
Τυλιγμένα μπαίνουν και τα 50 τακτοποιημένα στη κατσαρόλα μαζί με τρία φλιτζάνια νερό και ανάλογο λάδι και αλάτι και σε ένα τέταρτο της ώρας είναι έτοιμα.

Τηγανιτά :
Οι βιαστικοί και πεινασμένοι μπορούν να τηγανίσουν τα λάπαθα ένα-ένα αφού τα βουτήξουν σε κουρκούτι με αλεύρι, νερό και εδώ η Μαρία η Δανιόλου βάζει λίγο λεμόνι για να είναι τραγανά αλλά επειδή με το λεμόνι το λάδι πετάει ,η Κατίνα η Ζέμπελη βάζει στο κουρκούτι λίγο ούζο.

Αναρτήθηκε από Loukisas Evagelos
Ετικέτες ΑΝΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ, Λειβάδια, ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΔΡΟΥ
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009
Εποχή για προβάσια στην Άνδρο
Με μαχαίρι , τσάντα και πολύ περπάτημα στα βουνά για το μάζεμα τους, τα προβάσια με την ιδιαίτερη γεύση καθαρίζονται. πλένονται και μαγειρεύονται αφού ζεματιστούν, με κατσικάκι ή με χοιρινό αυγολέμονο ή με μπακαλιάρο στο πιο νηστίσιμο.

«Μυρίζουμε» ελαφρώς με λάδι ένα μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και δύο κρεμμύδια ξερά κ’ αυτά ψιλοκομμένα στο χέρι,

βάζουμε μία ψιλοκομμένη ντομάτα , τα ζεματισμένα προβάσια, πολύ λίγο αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα περίπου μία ώρα,

Τέλος μπαίνουν και τα ξαλμυρισμένα κομμάτια μπακαλιάρου και τα’ αφήνουμε στη φωτιά 20΄ περίπου λεπτά

Μαρία Κορρέ

περισότερα: http://androsfilm.blogspot.com/2009/05/blog-post_28.html

Αναρτήθηκε από Loukisas Evagelos
Τρίτη, 14 Απριλίου 2009

Για αδράμια

Τα δράμια ή βεργιά ή οβριές ή αβρονιές μοιάζουν λίγο με τα άγρια σπαράγγια, αλλά είναι πιο λεπτά, ανοιχτοπράσινα και έχουν πικρή γεύση. Τα βρίσκεις σε ακαλλιέργητα σκιερά μέρη, μπλεγμένα πάνω σε θάμνους και με τις τρυφερές μύτες των βλαστών να εξέχουν. Από τις αρχές της άνοιξης και για ένα μήνα περίπου κάνουν την εμφάνισή τους και το μάζεμά τους απαιτεί συνήθως αρκετό περπάτημα, σκύψιμο και καλό μάτι .
Με τον Γιάννη τον Στρατή, γνώστη της περιοχής, πήγαμε πάνω από τα Λειβάδια και περπατήσαμε με κατεύθυνση το μοναστήρι της Παναχράντου στις Κρεμαστές ,μετά στα Φράγκικα και στη Τρανή Χαμολάκα. Μαζέψαμε από μια τσάντα και το βράδυ τα φάγαμε βραστά , δεν αφήσαμε ούτε το ζουμί τους,κάνει λένε πολύ καλό.

Η πηγή του Μεγαρέα & Η σπηλιά της Όρσας

Περισσότερα ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *