Γεύση από Μύκονο

Δελτίο 1ης ενημέρωσης
Μύκονος 15 Ιουλίου 2014

Γεύση από Μύκονο

Γαστρονομικό, παραγωγικό και επιστημονικό 2ήμερο για την Κοπανιστή

Μόστρα με ντομάτα και κοπανιστή Μυκόνου

Μόστρα με ντομάτα και κοπανιστή Μυκόνου- photo Βιβή Χανιώτη

 Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Μυκόνου την Δευτέρα 14 Ιουλίου συζητήθηκαν οι τελικές σκέψεις και προτάσεις αναφορικά με την διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην «Κοπανιστή».

Η βασική σκέψη είναι οι εκδηλώσεις να επαναλαμβάνονται κατ’ έτος. Προτεινόμενη ημερομηνία είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη αρχής γενομένης από φέτος 27-28/9/2014. Νέα ημερομηνία: πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου 3-5/10/2014

Υπέρτιτλος: Γεύση από Μύκονο (Taste of Mykonos)
(με την ευρύτερη έννοια ότι «παίρνουμε μια γεύση» από τη Μύκονο και την πιο «στενή» ότι μιλάμε στην κυριολεξία για μια γεύση που -ανάμεσα σε άλλες- χαρακτηρίζει γευστικά το νησί της Μυκόνου)

Φετινός υπότιτλος: Κοπανιστή

Η ιδέα αυτό το «πρόγραμμα» να έχει διάρκεια σημαίνει ότι συνεχίζουμε κάθε χρόνο (ή όποτε κρίνουμε ότι πρέπει) αναδεικνύοντας με τη σειρά τα προϊόντα γεύσης που παράγει το νησί μας.
Μια σειρά συμπολιτών μας, επαγγελματικών φορέων, πολιτιστικών ή άλλων συλλογικοτήτων καλούνται να βοηθήσουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ώστε να υπάρξει ευρύτερη συμμετοχή κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης:

Έχουμε ήδη δηλωμένη την αρωγή:
-των συμπολιτών μας μαγείρων Γ. Ριζόπουλου, Π. Μενάρδου, Βαγγέλη Πελέκη και των ζαχαροπλαστών Νικ. Κουκιάσα και Δημ. Εξαρχόπουλου,
-ομάδας επαγγελματιών μαγείρων όπως Κωστάκος, Βενιέρης, Γαβαλάς κ.ά
-νέων Μυκονιατών μαγείρων, αποφοίτων ειδικών σχολών και εργαζομένων στο νησί,
-των φίλων της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου που άτυπα δραστηριοποιείται στο νησί τα τελευταία 2-3 χρόνια
-τοπικών επιχειρήσεων, παραγωγών, επαγγελματιών και ΜΜΕ

Στο παραγωγικό, επιστημονικό και γαστρονομικό αυτό 2ήμερο προτάθηκε αναλυτικότερα να υπάρξουν εισηγήσεις σχετικές με τα θέματα:
-Προϋποθέσεις για άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων μικρής δυναμικότητας,
-Προϋποθέσεις ίδρυσης μικρού τυροκομείου,
-Προϋποθέσεις νόμιμης εμπορίας-παραγωγής κοπανιστής,
-Ευεργετικά οφέλη από την κατανάλωση παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων- ειδική αναφορά στην Κοπανιστή.

(Αυτό το πρώτο κομμάτι θα κληθούν να το καλύψουν εκπρόσωποι του Τμήματος Κτηνιατρικής Κυκλάδων – τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στη Σύρο.

– Κτηνοτροφία και τυροκομία στο νησί της Μυκόνου,
– Δημιουργία μικρών συνεργατικών ομάδων παραγωγών,
– Ανάπτυξη του θέματος Προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ,
– Ελληνικό τυρί και πως εντάσσεται η κοπανιστή στην κατηγορία των «μπλε» τυριών,
– Τα τυριά, η τυροκομία, σύγχρονα και παραδοσιακά τυροκομεία στις Κυκλάδες,
– Κοπανιστή και κρασί,
– Γαστρονομικός τουρισμός, η περίπτωση της Μυκόνου.

Θα υπάρξει Γευσιγνωσία Κοπανιστής από διάφορους παραγωγούς της Μυκόνου και των Κυκλάδων.
Κεντρικός χώρος προτείνεται το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Οι ανωτέρω θεματικές ενότητες (που δεν αποτελούν τελικό πρόγραμμα) θα αναπτυχθούν ενώπιον κοινού με ελεύθερη είσοδο, θα υπάρξουν πέραν των ομιλητών και προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι κυρίως από τον χώρο της γαστρονομίας και τον τουρισμό, αλλά με ειδικό ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα, την παράδοση και τις ειδικές μορφές τουρισμού.
Θα υπάρξουν ξεναγήσεις σε σχετικούς χώρους, παρουσίαση της γαστρονομικής εικόνας του νησιού, των δυνατοτήτων που έχει η κοπανιστή σαν υλικό και σύγχρονων πειραματικών ή όχι παρασκευών που θα έχουν σαν αντικείμενο την κοπανιστή.

Η φετινή εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (συνδιοργανωτές) στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού 2014 της Π.Ν.Αι.
Με την πεποίθηση ότι ξεκινάμε μια πορεία η οποία ευχόμαστε όλοι να έχει επιτυχία, και θετικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, καλούμε επαγγελματίες, μάγειρες, παραγωγούς και οι συμπολίτες μας που θα ήθελαν να συνδράμουν στην προσπάθεια να επικοινωνήσουν με το τηλ. 6944393323 ή στο email: rousounelosd@gmail.com
Εκ μέρους της Επιτροπής Τουρισμού
και Ανάπτυξης Δήμου Μυκόνου

Ρουσουνέλος Δημήτρης
(αναπλ/κό μέλος)
Aegean Islands Logo  GR low