Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου-Μια ακόμα μάχη για το νησί

Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου-Μια ακόμα μάχη για το νησί

Ξεκινήσαμε Κυριακή βράδυ στο Γρυπάρειο την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Για την ώρα η Λέσχη είναι μια μεγάλη παρέα Μυκονιατών και φίλων της Μυκόνου η οποία ευελπιστούμε να αφήσει τη σφραγίδα της προσφοράς της σε αυτό που λέμε “γαστρονομικό προϊόν” της Μυκόνου.
Η χαρά μας για την συμμετοχή ήταν έκδηλη και πραγματικά φάνηκε ότι σα να το περιμέναμε όλοι από καιρό. Όσοι μπόρεσαν να έρθουν (γύρω στα 130 άτομα) απόλαυσαν παγωτά φτιαγμένα από τον Νίκο Κουκιάσα (Casa Dolce) με γεύσεις εποχής (κολοκύθα, ρόδι), γεύσεις μυκονιάτικων παραδοσιακών προϊόντων (μελόπιττα, αμυγδαλωτό, κοπανιστή) και γεύση κρασί (εν προκειμένω έγινε χρήση του λευκού “Παραπορτιανό” του Νίκου Ασημομύτη). Το παγωτό κοπανιστή δεν ανήκει βέβαια στα επιδόρπια παγωτά. Είναι ένα παγωτό συνοδείας γεύματος, γι αυτό και με πρόταση του Αθηναγόρα Κωστάκου προσφέρθηκε με τάρτα τοματάκι cherry μαριναρισμένο με θυμάρι. Στο φουαγέ εξάλλου του Γρυπαρείου προσφέρθηκαν διάφορα προϊόντα από τους Μυκονιάτες παραγωγούς: Μανώλη Δαχτυλίδη (Σπηλιά) και Γιώργο Ξυδάκη (Κήπος Ξυδάκη). Ο Γιώργος Ριζόπουλος πρόσφερε ένα απλό μεζεδάκι που ήταν όλο όμως παραγωγή του νησιού: ψωμί από τον ξυλόφουρνο του Γιώρα, ελαιόλαδο μυκονιάτικο, ελιά, κάπαρη και κρίταμο. Με μια απλή, λιτή μπουκιά όλη η Μύκονος στη γούλα!

Ευχαριστούμε πολύ. Προσωπικά, για μια ακόμα φορά, να επισημάνω ότι η Λέσχη σήμερα που μιλάμε δεν είναι σωματείο, σύλλογος, ή κάτι κλειστό και εσωστρεφές. Οποιαδήποτε κι αν είναι η οργανωτική της δομή θα είναι πάντα ανοικτή. Γιατί το θέμα που καλούμαστε να διαχειριστούμε αφορά στον τόπο και σε όλους εμάς που τον κατοικούμε και χαιρόμαστε σαν επισκέπτες ότι έχει να προσφέρει. Καλούμε όλους σε μια συστράτευση για την παραγωγή, για την διατροφή, για τις ιδαιτερότητες και τις δυνατότητες που μπορεί να υπάρξουν στο νησί για να απολαμβάνουμε τα καλύτερα προϊόντα και όσο αφορά στην ανάπτυξη και στον τουρισμό και στην αξιοπρεπή και σύγχρονη παρουσία μας στο χώρο. Ο στόχος της ανάπτυξης ενός γαστρονομικού προορισμού στις Κυκλάδες με τα νησιά μας ψηφίδες ενός κοινού διατροφικού, δυναμικού και σύγχρονου πολιτισμού, που ξέρει από που έρχεται και που βαδίζει, είναι εφικτός.

Η εκδήλωση άρχισε με έναν δικό μου χαιρετισμό και ακολούθησε μια σειρά από παρεμβάσεις κυρίως για να δώσουμε ένα στίγμα και να περάσουμε όλοι μας έναν αμοιβαίο προβληματισμό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από την επόμενη συνάντηση με πιο συγκεκριμένα βήματα και δραστηριότητες.

Δημήτρης Ρουσουνέλος