Νάξος

Γεύση από Νάξο

ΦουρνάρισαΚάθε νησί έχει τη δική του αίσθηση γεύσης και το δικό του τρόπο μαγειρικής.
Η Ναξιώτικη κουζίνα φημίζεται για την απλότητα, την ποικιλία μα πάνω από όλα τις δυνατές γεύσεις τις που είναι αποτέλεσμα της πληθώρας φρέσκων υλικών, μυρωδικών, του εξαιρετικού ελαιόλαδου, των χορταρικών και της άριστης ποιότητας κρεάτων που διαθέτει αυτό το προικισμένο με όλα τα καλά του Θεού νησί.

Κάνοντας μια ιστορική γευστική αναδρομή η Νάξος είναι γνωστή σε όλους για κάποια προϊόντα όπως η πατάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κίτρο, το κρασί, το θυμαρίσιο μέλι και άλλα που αποδεικνύουν ότι η Νάξος έχει παράδοση στην ποιοτική Ελληνική μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Οι νοικοκυρές έχουν μάθει να κρατούν καλά τις γευστικές ισορροπίες, να σέβονται το ρολόι της φύσης και να δημιουργούν με μεράκι και φαντασία πιάτα που μοιάζουν με έργα τέχνης, αφήνοντας ενθουσιασμένους τους επισκέπτες του νησιού και βάζοντας την Νάξο στην πρώτη γραμμή της Κυκλαδίτικης γαστρονομίας. Η σωστή διατροφή ήταν και θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας γιατί όπως είπε και ο Γάλλος γαστρονόμος B.Savarin «Ότι πολυτιμότερο υπάρχει στο σύμπαν είναι η ζωή και ότι ζει έχει ανάγκη τροφής».

Μερικά από τα φαγητά που μπορεί κανείς να απολαύσει στη Νάξο είναι προβάτσες με χοιρινό, πάτουδο, Ρόστο, κόκορας κρασάτος, παραδοσιακή τυρόπιτα, αρνάκι φρικασέ και για τους λάτρεις των θαλασσινών μπορεί κανείς να γευτεί άφθονο φρέσκο ψάρι, αστακομακαρονάδες, μύδια σαγανάκι, καλαμάρι ψητό και πολλά άλλα που θα σας μείνουν αξέχαστα για την εξαιρετική ποιότητα και την νοστιμιά τους.

Ανδριάνα Ρ.

Ναξώτισα μαγείρισα

Ναξιώτισα Μαγείρισα
Μπάτουδο

Μπάτουδο
Ελιές, μάζεμα

Μάζεμα ελιάς
Ναξιώτικα γαλακτομικά προϊόντα

Ναξιώτικα γαλακτομικά προϊόντα
Βαρέλια με κρασί Νάξου

Βαρέλια με κρασί Νάξου
Ψάρια Νάξου

Ψάρια Νάξου
Μαγείρισα Νάξου

Μαγείρισα Νάξου
Πατάτες Νάξου

Πατάτες Νάξου
Μέλι Νάξου

Μέλι Νάξου
Επίβλεψη κυψέλης

Επίβλεψη κυψέλης

Διάφορες Συνταγές από την Νάξο: Ναξιώτικες Συνταγές
Από naxos.net