Τυριά

Καταγραφή στα παραδοσιακά τυριά της Μυκόνου αλλά και σε κάποιες προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς και έχουν ενδιαφέρον.

Κοπανιστή Μυκόνου

kopanisti Mykonou 1

Η κοπανιστή Μυκόνου, είναι μαλακό τυρί, προϊόν ζύμωσης, ορεκτικό και πικάντικο. Ανήκει στην κατηγορία των «μπλε» τυριών. Το χρώμα της από υπόλευκο σχεδόν ροδαλό στην αρχή, όταν είναι φρέσκια, δηλαδή νιαρή (νεαρή), τείνει με τον καιρό να σκουραίνει όσο προχωρά η ζύμωση. Η πικάντικη γεύση και το χρώμα δεν οφείλονται σε οιασδήποτε μορφής προσθήκη υλικών και χρωστικών (όπως συναντάται καμιά φορά σε χώρους εκτός Μυκόνου) αλλά στη ζύμωση. Είναι δυνατό τυρί και περιζήτητο. Αγαπάει τη ντομάτα, το λάδι και τη ρίγανη, κυρίως αλειμμένη σε παξιμάδι (μόστρα). παραδοσιακά οι Μυκονιάτες μαλακώνουν την έντασή της με γλίνα (λίπος χοιρινό). Σήμερα συναντάται σε συνταγές ζυμαρικών (προσοχή ελάχιστη ποσότητα), σε μους γιαουρτιού κ.ά. Εξαιρετικός μεζές για ούζο και τσίπουρο στα καφενεία του Γιαλού και στην πλατεία της Άνω Μεράς.
Η κοπανιστή Μυκόνου είναι προϊόν κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα.

Εδώ πληροφορίες για την Κοπανιστή ως ΠΟΠ Κυκλάδων:

http://wwww.minagric.gr/greek/data/%

Ξινότυρο Μυκόνου

Ξινότυρα Μυκόνου (της Ελένης Χρηστάρα)

Ξινότυρα Μυκόνου (της Ελένης Χρηστάρα)

Τυροβολιά Μυκόνου

Η τυροβολιά είναι φρέσκο, λευκό, μαλακό τυρί. Χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή κρεμμυδόπιτας, χορτοτυρόπιτας, μελόπιτας, τσιμπητών και ραφιολιών. Μπαίνει σε σαλάτες, σε ομελέτες με αβγά κ.ά. Βασικό συστατικό της γαλαχτιάς (τυροβολιά, νερό, αλάτι, παξιμάδι , ένα είδος κρύας σούπας που μοιάζει με το τουρκικό αριάν)

tyrovolia mykonou 1