Τυροκομείο Μυκόνου: τεχνολογία και παράδοση

Ο πατέρας Θεολόγος ευλογεί μια από τις πίτες της Λέσχης που φτιάξαμε στην Άνω Μερά.

Ο πατέρας Θεολόγος ευλογεί μια από τις πίτες της Λέσχης που φτιάξαμε στην Άνω Μερά.

Κλείνοντας για φέτος τουλάχιστον τον κύκλο «Πίτες», θελήσαμε να γνωρίσουμε την τυροβολιά την οποία χρησιμοποιήσαμε σε όλες τις παρασκευές μας ως τώρα. Ανοίγοντας μεθαύριο τον κύκλο «Αλεύρι και νερό» θα χρειαστεί να επισκεφτούμε τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο και τον μυκονιάτικο ανεμόμυλο, σημαντικούς παράγοντες στην ιστορική πορεία ανάπτυξης του νησιού. Το «πώς» και το «τι» σε μια λέσχη όπου άνθρωποι διαφορετικοί συναντώνται με συνδετικό στοιχείο την αγάπη για τη μαγειρική, είναι κάτι που το ψάχνουμε ακόμα. Ωστόσο προσπαθούμε οι γνώσεις που αποκτούμε και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε να έχουν μια συνέχεια, μια σύνδεση, έναν στόχο. Μέχρι τότε δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Εκμεταλλευόμαστε την καλή διάθεση όλων για μοιρασιά και συναντιόμαστε συχνά και τακτικά εμπλουτίζοντας γνώσεις και εμπειρίες. Από τον καθέναν παίρνουμε τα καλύτερα που έχει να μας δώσει. Οι εκδηλώσεις μας είναι ανοικτές για όλους, είναι μη κερδοσκοπικές και ως τώρα έχουμε καταφέρει να τις φέρνουμε σε πέρας χωρίς επιβάρυνση οικονομική. Αυτό χάρη στις προσφορές εκείνων που μαγειρεύουν και εκείνων που μας φιλοξενούν. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε όχι ένα μάθημα από επαΐοντες, αλλά μια κατάθεση ψυχής κάποιων συμπολιτών μας, που μας δίνουν απλόχερα αυτό που γνωρίζουν. Κι ως τώρα δεν τα πήγαμε κι άσχημα. Είτε αυτό αφορά στα άγρια χόρτα, είτε στη μαγειρίκη, είτε στη γνωριμία με παραγωγικές μονάδες του νησιού μας, είτε στη διαχείριση και ενημέρωση της σελίδας www.mykonosgastronomia.gr

Πέρασε ένας μήνας κι όπως λέει ο Γιώργος Ριζόπουλος:

«…Μεταλάβαμε για 4 εβδομάδες τα άγια των αγίων, γυναίκες μας μύησαν στα μυστικά του ανοίγματος φύλλου και την παρασκευή πίτας και κυρίως μας επέτρεψαν να εισχωρήσουμε στον τρόπο σκέψης των, που είναι και η πεμπτουσία της μαγειρικής τέχνης…»
Θα έρθει και η ώρα που θα περάσουμε σε ιδιαίτερες τεχνικές, θα γνωρίσουμε και άλλες κουζίνες, ώστε να δούμε τι έχουμε δώσει και τι έχουμε πάρει ή τι μπορούμε ακόμα και σήμερα να πάρουμε σ’ αυτό το ατελεύτητο ταξίδι της κουζίνας στο χώρο και στο χρόνο.
Μόλις προχτές είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε δυο γυναίκες με διαφορά 60 ετών να φτιάχνουν για μας παραδοσιακές πίτες και πιτάκια, υπενθυμίζοντάς μας ότι η συνέχεια της παράδοσης είναι θεμέλιο για την δημιουργία του «νέου».

Ο Θοδωρής Μ. Κουκάς σε ρόλο ξεναγού

Ο Θοδωρής Μ. Κουκάς σε ρόλο ξεναγού

Επίσκεψη στο Τυροκομείο Μυκόνου, στο Παλιόκαστρο Άνω Μεράς.

Σήμερα η χαρά μας έγινε ευτυχία από την στιγμή που 20μάτομα επισκεπτόμενοι μια καλά οργανωμένη μονάδα, συναντήσαμε το «νέο» που πατώντας στην παράδοση ταξιδεύει στην σύγχρονη εποχή. Είδαμε να απλώνεται μπροστά μας μια πραγματικότητα, με όχημα την τεχνολογία και τιμονιέρη την παράδοση. Επισκεφτήκαμε το «Τυροκομείο Μυκόνου», της οικογενείας Κουκά στο Παλαιόκαστρο. Ψυχή του τυροκομείου ένας νέος Μυκονιάτης, ο Θοδωρής, ένα σεμνό παιδί, με πτυχίο τυροκόμου από την Σχολή των Ιωαννίνων και οι γονείς του: ο Μάρκος και η Ειρήνη Κουκά.

στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου τυροκομείου στο Παλιόκαστρο

στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου τυροκομείου στο Παλιόκαστρο

Με χαρά μας είδαμε εδώ να επαναλαμβάνεται αυτό που έγινε 30 χρόνια πριν με την οινοποιία και την έφερε σήμερα σε επίπεδο διεθνούς αναγνώρισης, δηλαδή παιδιά αγροτικών οικογενειών να σπουδάζουν το αντικείμενο της οικογενειακής ενασχόλησης και να το βάζουν σε νέες επιστημονικές βάσεις, σε μια νέα εποχή. Σήμερα και στην ελαιουργία και στα γαλακτοκομικά βλέπουμε να ανατέλλει μια νέα ελπιδοφόρα πορεία βασισμένη στην παράδοση και στην επιστήμη. Ο Θοδωρής Κουκάς, σαν καλός επιστήμονας, μας ξενάγησε και με υπομονή μας εξήγησε βήμα-βήμα πως η παραδοσιακή παρασκευή τυροβολιάς, κοπανιστής και ξινότυρου με τα ίδια βήματα γίνεται πλέον με επιστημονική μέθοδο, με την βοήθεια της τεχνολογίας και κυρίως κάτω από άριστες, πιστοποιημένες και ελεγχόμενες συνθήκες υγιεινής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όπως ήταν φυσικό, σαν μέλη της Λέσχης Γαστρονομίας είχαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πολλές απορίες και διάθεση να εμβαθύνουμε στην πληροφορία και τη γνώση. Αποτέλεσμα ήταν η ξενάγηση να κρατήσει διόμισι ώρες. Φύγαμε γοητευμένοι, ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες στην οικογένεια Κουκά, που με σεμνότητα μας έδειξε το υπέροχο, το σημαντικό, το παραδειγματικό έργο της. Ακόμα κι αν αναζητήσουμε ελλείψεις, λάθη ή παραλήψεις σε μια τέτοια προσπάθεια, καλό είναι να βλέπουμε το άνοιγμα ενός δρόμου που σηματοδοτεί η υψηλού επιπέδου εργασία που γίνεται, γιατί και προοπτική ανάπτυξης έχει και είναι μια επιχείρηση που μας βγάζει ασπροπρόσωπους στον τομέα της. Η μονάδα του τυροκομείου συνδέεται με μονάδα παραγωγής γάλακτος που αριθμεί 130 αγελάδες. Καθημερινά, μια μέση ποσότητα από έναν τόνο γάλα, στέλνεται στον συνεταιρισμό της Τήνου, όπου παρασκευάζεται κυρίως η τηνιακή γραβιέρα. Αυτό από μόνο του είναι ήδη ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

από το πληροφοριακό έντυπο του Τυροκομείου Μυκόνου... οι αγελάδες στη Μαού της Άνω Μεράς

από το πληροφοριακό έντυπο του Τυροκομείου Μυκόνου… οι αγελάδες στη Μαού της Άνω Μεράς

Από το τοπικό στο πιστοποιημένο τοπικό

Το μυκονιάτικο τυρί έχει μια ευκαιρία να ταξιδέψει έξω από το νησί. Χρειάζεται λίγη αγάπη, φροντίδα και εκτίμηση από εμάς τους ίδιους πρώτα και μια προσπάθεια εξωστρέφειας, ώστε να γίνει γνωστό και να υπάρξει ζήτηση και από το εκτός Μυκόνου καταναλωτικό κοινό. Ιδιαίτερα τώρα που το τυροκομείο πέτυχε να αποκτήσει το δικαίωμα πιστοποίησης της κοπανιστής του ως Π.Ο.Π. Κυκλαδων. Είναι το πρώτο παραγώμενο προϊόν στη Μύκονο που πετυχαίνει έναν τέτοιο στόχο. Ευχόμαστε σύντομα να πετύχουμε την πιστοποίηση -ως Π.Ο.Π. Μυκόνου πια- τα τυριά «ξινότυρο» και «τυροβολιά». Είναι μια προσπάθεια που μπορεί να θέλει τον χρόνο της για να ωριμάσει αλλά αν το τρέξουμε και το προσπαθήσουμε, δεν είναι ακατόρθωτο.

Η κοπανιστή και πιστοποιημένη πλέον ως Π.Ο.Π. θα διατίθεται από το τυροκομείο Μυκόνου

Η κοπανιστή και πιστοποιημένη πλέον ως Π.Ο.Π. θα διατίθεται από το τυροκομείο Μυκόνου

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου έδωσε μια υπόσχεση: να συμβάλει με τις δυνάμεις της σε αυτόν τον τομέα στηρίζοντας και την παραδοσιακή και τη σύγχρονη τυροκομία. Το παραδοσιακό και το σύγχρονο είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν για γευστικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.
Αγκαλιάζοντας με αγάπη τις προσπάθειες των συμπολιτών μας, θα συνεχίσουμε επισκεπτόμενοι και άλλες παραγωγικές μονάδες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις του νησιού. Τα προϊόντα του Τυροκομείου διατίθενται από αρκετά σημεία του νησιού: σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία κ.ά. Η δικιά μας επίσκεψη στο χώρο και η γνωριμία με τους παραγωγούς, μας έκανε να δούμε την κοπανιστή, το ξινότυρο και την τυροβολιά που παράγουν, με ένα μάτι ακόμα πιο ζεστό. Είναι δικό μας προϊόν, μυκονιάτικο και είναι μια αξιοπρεπής προσπάθεια, με προδιαγραφές σύγχρονες και καλό αποτέλεσμα.

Πληροφορίες:  τηλ. 2289071813

info@tyrokomiomykonou.gr 

  http://www.tyrokomiomykonou.gr/

Η χορτόπιτα της Βάσως

Η χορτόπιτα της Βάσως

Στη συνέχεια αρκετοί από του συμμετέχοντες βρεθήκαμε στου Μιχάλη Φλώρου στην πλατεία Άνω Μεράς, όπου κλείσαμε την ωραία εκδρομή τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας και απολαμβάνοντας τα εδέσματα του «Βαρδάρη». Η φίλη Βάσω Χαρχαντή (να ‘ναι καλά!) έφτιαξε και μια χορτόπιτα επί τόπου …για να μην ξεχνιόμαστε.

Υπενθυμίζουμε ότι

-Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, περνάμε στον κύκλο «Με αλεύρι και νερό», με πρώτο σταθμό την παρασκευή ψωμιού, διαφόρων αρτοσκευασμάτων, λαγάνας κ.ά. Η συνάντηση θα γίνει στο χώρο του Ξενοδοχείου Ταγκού*, ιδιοκτησίας της οικογενείας Βλασσόπουλου. Με μακρά ιστορία σε φούρνους του νησιού και πολλά χρόνια εμπειρίας στην παρασκευή ψωμιού ο Θοδωρής Βλασσόπουλος έχει πολλά να μας δείξει και να μας πει. Όσοι γνωρίζουν επίσης τρόπους παρασκευής ψωμιού και αρτοσκευασμάτων με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να τα μοιραστούν μαζί μας.

Σημ. *Το ξενοδοχείο βρίσκεται στον μικρό δρόμο πίσω από το κρεοπωλείο Μενάγια. Φτάνουμε εκεί: είτε από τον μικρό δρόμο που είναι απέναντι από το ΙΚΑ, είτε (ερχόμενοι από τον Τούρλο) μπαίνουμε δεξιά στον δρόμο πριν του Μενάγια και δεν συνεχίζουμε προς Μουσείο, αλλά στρίβουμε τον πρώτο δρόμο αριστερά.Επίσης από τον δρόμο πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο προς τον Περιφερειακό στρίβουμε το τελευταίο δρομάκι δεξιά. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6944393323

Κατηγορίες: Επισκέψεις. Ετικέτες: , , , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.