Χοιροκεφαλή με τα λάχανα, στη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου

Καθαρίζοντας σχολαστικά τα Λάχανα για τη χοιροκεφαλή στο Μαμάσο της Μυκόνου

Λάχανα στη Μύκονο λέμε τις λαχανίδες. Τα λάχανα τα λέμε καρδιές. Αυτό έτσι είναι από πάντα και δεν αλλάζει. Τέλος!
Γνωρίζαμε από χρόνια ότι κάποτε θα γινόταν της μόδας κι έτσι με χαρά σήμερα απολαμβάνουμε το παγκόσμιο κοινό να γεύεται σε μύρια πιάτα υψηλής γαστρονομίας ένα συγγενές λαχανικό που φέρει το συμπαθές όνομα kale.
Την ερχόμενη Τετάρτη  θα συμβούν ωραία πράγματα στο μαγειρικό στέκι της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου.
Αντλούμε από την καρδιά της παραδοσιακής Μυκονιάτικης Κουζίνας ένα πιάτο από τα πιο αγαπημένα που παρασκευάζουμε στο νησί: Χοιροκεφαλή με τα λάχανα!

Είναι το κυρίως πιάτο στο μεγάλο γλέντι που ακολουθεί των χοιροσφαγίων, αυτό που περιμένουν όλοι για να κλείσει η βραδιά με το τραγούδι της Χοιροκεφαλής που κλείνει με τους στίχους:
«…του χοίρου μας η κεφαλή
που ήτανε μεγάλη,
του χρόνου να ‘μαστε καλά
να του τη φάμε πάλι».

Οι λαχανίδες συνοδεύουν ένα πιάτο από τα πλέον γνωστά της Μυκονιάτικης Αγροτικής Κουζίνας. Άλλοτε με την ελαφρά παστωμένη χοιροκεφαλή, άλλοτε με παστό λαρδί κι άλλοτε με τον αζώναρα το χοιρινό κότσι παστό. Εναλλακτικά αντί για τα λάχανα το παστό χοιρινό σε όλες του τις εκδοχές το συναντάμε και με τα προβάσια.

Το ραντεβού μας για το μαγείρεμα της Τετάρτης έκλεισε προχτές με δυο τρεις  φίλες της Λέσχης Γαστρονομίας καθώς απολαμβάναμε βήμα-βήμα ένα εξαιρετικό Αρνί αβγολέμονο με τα προβάσια από την Άννα Αθυμαρίτη. Περιμένουμε να απολαύσουμε από τα χέρια τους –με την καθοδήγηση της Δέσποινας Γ. Παπουτσά– ένα πιάτο στο οποίο ρέει αιώνων πολιτισμός, ζωντανός ευτυχώς, παρά τους λογής περιορισμούς και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην διατροφή μας. Δεν απαντάται πλέον τόσο συχνά σαν ένα πιάτο της καθημερινότητάς μας. Πέρα από τη βραδιά της οικογενειακής εορτής των χοιροσφαγίων, το συναντάμε σε κάποια πανηγύρια και στο τραπέζι αρκετών μερακλίδικων γευμάτων που ακολουθούν εορταστικές λειτουργίες στα εξωκκλήσια της Μυκόνου. Είναι πιάτο παραδοσιακό Μυκονιάτικο, νόστιμο, μυθικό, ερωτικό. Αξίζει …μέρα που ‘ναι η 14 Φλεβάρη, πολλούς «Βαλεντίνους».

το λάχανο, όπως λέμε στη Μύκονο τη λαχανίδα

Σας περιμένουμε όλους στο γνωστό πλέον φιλόξενο στέκι μας στην πλατεία Άνω Μεράς, την αίθουσα εκδηλώσεων πλάι στο γραφείο της Τοπικής Κοινότητας, ώρα 6 το απόγευμα.
Οι εκδηλώσεις της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου είναι ανοικτές σε όλους όσους αγαπούν την μαγειρική. Σε όλους όσους θέλουν να μοιραστούν μαζί μας το ταξίδι νοστιμιάς και γνώσης που ξεκινήσαμε πριν από 5 χρόνια στη Μύκονο, με προορισμό τα μαγειρικά λιμάνια των γεύσεων και των διατροφικών συνηθειών όλου του κόσμου.
Συνεχίζουμε με ποικίλες εκδηλώσεις και νόστιμες παρεμβάσεις στο νησί, πάντα με σύνθημα μια Λέσχη ανοικτή και με …μηδέν ευρώ οικονομική υποχρέωση. Τα έξοδα άλλωστε της κάθε εκδήλωσης καλύπτονται εκ των ενόντων.
Ευχόμαστε να έχετε μια όμορφη και χαρούμενη Αποκριά. Εμείς θα είμαστε εδώ πάντα διαθέσιμοι να μοιραστούμε μαζί σας ακόμα πιο ταξιδιάρικες και αγαπημένες γεύσεις από τη Μύκονο και όχι μόνο.

…και το ξαδελφάκι της λαχανίδας, το μοδάτο kale

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις, Μαγειρέματα. Ετικέτες: , , , , , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.